![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak archiwizowac baze danych z poziomu stron html(php). Chcialby zeby kierownik mogl zrobic backup (jak i odtworzyc baze ) z poziomu przegladarki internetowej, a nie grzebal w samej bazie. Polecenia pg_dump, pg_restore chyba odpadaja gdyz trzeba by uzyc polecenia SQL do wgrania danych np. "\i nazwa_pliku.sql", ale jak zrobic backup.?
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, że możesz to zrobić z poziomu php...
Poczytaj w manualu o funkcji exec:
Zobacz pod: http://pl.php.net/manual/pl/function.exec.php Powodzenia ![]() Ten post edytował Kamis 16.05.2005, 19:30:59 -------------------- Jeśli wiesz jak coś zrobić zrób to, jeśli nie wiesz... ryzykuj :o)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tylko nasuwa sie jeszcze pytanie jak zrobiony backup (plik) umiescic na komputerze klienta (kierownika), tzn. aby osobiscie z wlasnego komputera mogl sobie zrobic backup jak i w kazdej chwili mogl sobie z niego(backupu) odtworzyc baze danych. Funkcja exec("pg_dump ...") spowoduje utworzenie kopii na serwerze,a ja bym chcial zeby zostala ona utorzona na maszynie klienta(kierownika) i na odwrot.
Z gory dziekuje za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz bez problemu, używając odpowiednich nagłówków, wysłać ten plik do przeglądarki i umożliwić kierownikowi zapisanie go na dysku. I odwrotnie możesz napisać skrypt ładujący wgrany przez stronę backup bazy.
Oba tematy były poruszane wielokrotnie na forum, wystarczy poszukać... Ten post edytował crashu 17.05.2005, 22:27:26 -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadzam się z pomysłami crashu... ja wymyśliłem coś innego :]
Jak już byś chciał wszystko zrobić moją metodą ![]() Możesz wysłać plik dmp. na maila (chyba, że baza jakaś jest ogromna to pomysł odpada). Zastosujemy do tego celu sendmaila: Stałe + zmienne:
Wysyłanie:
Musisz w tym wypadku poszukać jak załącznik daje się w sendmailu bo nie pamiętam (man sendmail/ sendmail --help)... ale to z góry powinno działać... masz zarys co i jak :] Ps. Jak już coś wykombinujesz to chętnie rzucę na to (kod) okiem bo temat ciekawy :] -------------------- Jeśli wiesz jak coś zrobić zrób to, jeśli nie wiesz... ryzykuj :o)
|
|
|
![]()
|
|
niestety serwer jest typowo bazodanowy, linux+ postgresql, zadnych ftp, sendmaili itp.
Ten post edytował korad1 18.05.2005, 11:23:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to moje rozwiązanie pasuje do tego...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tak już po za tematem... trzeba by się zastanowić czy udostępnianie szefowi bazy jest zgodne z polityką bezpieczeństwa danych w danej firmie :/ Czy nie lepiej zostawiać kopi na serverze/ wysyłać do jakieś jednoski archwizującej (tasiemki itp) a szefowi zostawić maxymalnie przycisk [kopia bezpieczeństwa] na stronie...
-------------------- Jeśli wiesz jak coś zrobić zrób to, jeśli nie wiesz... ryzykuj :o)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 15:09 |