![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 29.02.2004 Skąd: /dev/null Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witajcie
![]() problem polega na tym w jaki sposob zrobic zapytanie w ktorym bylo by tak ze wynik pokazywany bylby RAND() ale to bylby wynik z limitem 1, wiec pokazywalby mi tylko jeden wynik, to jest easy, ale chce aby pokazywal opis i pokazywal np tylko pierwsze 100 znakow, dokladniej skrypt to bylby dzial artysci gdzie co odswiezenie na glownej stronie zawsze inny artysta tylko jeden i skrocony jego opis do 100 znakow, ale chodzi mi aby skracal to z pelnego opisu ktory ma o wiele wiele wiecej znakow ![]() jak zrobic zapytanie takowe ![]() ![]() ![]() ![]() z gory dziekuje i pozdrawiam ![]() wiem ze w phpmyadmin takie cosik jest ![]() ![]() ![]() ![]() Ten post edytował bumfank 5.05.2005, 01:36:39 -------------------- Drukuj24.pl - Drukowanie to koszt
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 416 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest funckja substr(); i ona zwraca fragment wybrany przez ciebie ze stringu. Wiec wyciagasz opis z bazy do jakiejs zimennej $result[opis] i jak ja wystawiasz w print to uprzednia ja tniesz. Przyklad z manuala:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
z manuala sql:
Cytat LEFT(str,len)
Returns the leftmost len characters from the string str. mysql> SELECT LEFT('foobarbar', 5); -> 'fooba' -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 29.02.2004 Skąd: /dev/null Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dziekuje slicznie za pomoc
uzylem funkcji ikioloak bo tak bylo mi latwiej ![]() pozdrawiam ![]() ![]() -------------------- Drukuj24.pl - Drukowanie to koszt
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@bumfank Łatwiej to nie jest wcale efektywniej. Na Twoim mijscu zastosowal bym to co napisal @nospor ograniczasz wtedy przesyl miedzy serwerem i nie potrzebnie wtedy wylrzystujesz php.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:01 |