![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2002 Skąd: Pszczyna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Oczywiście jak każdy ![]() Mam dylemat, czy opierać się na jednym systemie szablonów (podoba mi się patTemplate) czy też uniezależnić się. Tylko jak? ![]() ![]() W jednym wystarczy wywołać funkcję A() a drugi wymaga jeszcze po niej B(). Of kors nie jestem zielony z programowania - poradzę sobie z tym tyle, że chciałbym znać wasze opinie na ten temat. Podzielcie się doświadczeniami... Narazie wszystko odbywa się w kontekście php4 - zapomnijcie o php5. Pozdrawiam :faster |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Uważam, że pisanie nakładki na tego typu mechanizm mija się z celem.
1. będzie wiązalo się z dużą utratą szybkości 2. praktycznie większość mechanizmów templates ma stosunkowo podobne wyniki wydajnościowe (oczywiście - od tej zasady są (nie)chlubne wyjątki, ale jednak. Dlatego warto korzystać z tego co się .. lubi. 3. w przypadku decyzji podmiany systemu szablonów na inny i tak konieczne będzie przerobienie wszystkich templatesów. Tak wiec konieczność dokonania niewielkich poprawek w samym kodzie, pozwalajacych na wykorzystanie takiego systemu nie powinna stanowić znaczącej trudności. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2002 Skąd: Pszczyna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak! To racja. W końcu pisząc system podejmujesz na początku pewne decyzje projektowe a zwłaszcza to, jaka będzie architektura i z jakich narzędzi będziesz korzystał zatem przed każdym projektem dobierasz system szablonów na odpowiedni.
.... Cytat 3. w przypadku decyzji podmiany systemu szablonów na inny i tak konieczne będzie przerobienie wszystkich templatesów. Tak wiec konieczność dokonania niewielkich poprawek w samym kodzie, pozwalajacych na wykorzystanie takiego systemu nie powinna stanowić znaczącej trudności. co do tego ... to wraper mógłby również uniezależnić same szablony HTML od konkretnego rozwiązania .. ale to już chyba sztuka dla sztuki. faktem jest, że napewno spadnie wydajność - chyba żeby dopisać cache'owanie |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 23:16 |