![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
zabralem sie za pisanie wyszukiwarki dla administratora ktora bedzie wyszukiwala z calej bazy okreslonej frazy. szukalem roznych sposobow, klas itd ale nie znalazlem niczego co by mi odpowiadalo klasy sa jakies dziwne, wole sam napisac jakies cos prostego jak w zlym forum pisze to przepraszam, moze to bardziej do php by sie nadawalo poki co wymyslilem ze bede pobieral dane z bazy jakie sa tabele, pozniej jakie sa nazwy kolumn i przeszukiwal tak jak zawsze:
Czy takie podejscie jest dobre czy inaczej jakos to rozwiazac?
z gory dzieki za wszystkie sugestie porady pomysly:) -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest kilka rozwiazan, ten 2 odpada bo przeciez nie bedziesz szukal w kazdym polu?
No chyba ze cos wykluczysz. To pierwsze by bylo lepsze tylko zboduj 1 zapytanie z wieloma warunkami. Najgorsza bedzie wydajnosc czegos takiego. Trzeba sie OR wystrzegac bo moga zamulic. No chyba ze jakos na partie zapytan podzielisz. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czekam na nastepne rozwiazania
![]() nadal nic mi nie przychodzi do glowy jak to ladnie rozwiazac tak jak np w phpmyadmin pisze tam ile znalezionych i w jakiej tabeli -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2003 Skąd: Siemianowice Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(AxZx @ 2005-05-03 15:23:10) pisze tam ile znalezionych i w jakiej tabeli każdy by chciał wszystko mieć na tacy ![]() -------------------- W życiu piękne są tyko chwile....
Życie choć piękne tak krótkie jest.... Wystarczy chwila by zgasić je.... |
|
|
![]()
|
|
e tam, nie o to chodzi
mowie ze chcialbym otrzymac cos podobnego a poki co wyswietla mi kilka pozycji znalezionych z tej samej tabeli czekam dalej na sugestie ![]() -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@AxZx Chyba w phpMyAdminie zrobili tak jak podales w 2 przykladzie. Ale tak z Ciekawosci potrzebne Ci jest znalezienie frazy we wszystkich polach w kazdej tabeli?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
jak 2 przykladzie?
ja nie podawalem 2 przykladow tylko pisalem o jednym rozwiazaniu ktory wymyslilem potrzebujesz przeszukac kilka kolumn w tabeli bo czasem sie zdarzy ze np sa 2 kolumny, albo 3 co moze byc szukana fraza akurat wiec trzeba przeszukac cala baze -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
No faktycznie 1 przyklad jakos te 2 zapytania mi zamieszaly. Zastanawiam sie co z takimi polami gdzie sa Id - klucze glowne i klucze obce, bo po tym chyba nie bedziesz szukal.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
hmmm
wlasciwie to wlasnie przydaloby sie wykluczyc niektore pola, zrobie tablice w ktorej zapisze pola ktore mozna by wykluczyc i chyba bedzie dobrze ![]() zrobilem cos takiego:
teraz mam pytanie co zrobic zeby jak juz znajdzie cos w jednej kolumnie nie szukal juz w drugiej kolumnie? bo teraz jak znajdzie w pierwszej kolumnie wypisze linka, i jak znajdzie w drugiej kolumnie tej samej tabeli wypisze linka tego samego ![]() Ten post edytował AxZx 4.05.2005, 07:26:16 -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:14 |