![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-piotrus- |
![]()
|
Goście ![]() |
oto koncówka skryptu :
$stawkavat = 0.22; $wartosc = $wartosc * (1 + $stawkavat); echo 'Cena brutto: '.number_format($wartosc. 2).' PLN<br/> oto moje uwagi : ...po pierwsze nie wiem dlaczego nie mozna napisac po prostu $wartosc = $wartosc + $stawkavat ![]() ![]() ...a po drugie dlaczego przy pisaniu <br> w php pisze sie <br /> ![]() BARDZO PROSZE O POMOC! Skrypt jest z ksiązki vademecum profesjonalisty wydanie 3 Pozdrawiam!!! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze, skoro ustaliłeś że $stawkavat ma wartość 0.22 to php rozumie że właśnie o taka liczbę Tobie chodziło. Jeżeli $wartosc = 100, to po wykonaniu prostego podliczenia:
$stawkavat(100) + $wartosc(0.22) = 100.22 Przecież to matematyka!!! Cytat Po co dodawac tą 1 ![]() Jeżeli zrobisz zadanie: Kod $cena = $stawkavat(0.22) * $wartosc(100) = 22 W ten sposób uzyskałeś sam wat, bo przecież 0.22 to nic innego jak 22% a dodając: 1+0.22 = 1.22 a to nic innego jak 122$ Jedynka jest dodana po to żebyś nie musiał dodawać do vatu jeszcze raz wartości początkowej (netto). TWÓJ PROBLEM LEŻY W MATEMATYCE A NIE W php. Takie złączenia jak $a + $b czy $a * ($b+$C) - to wszystko matematyka z podłozonymi niewiadomymi, a służy to temu żebyś mogł tworzyć (na postawie własnej wiedzy) mechanizmy spełniające Twoje zachcianki. A po drugie: Cytat ...a po drugie dlaczego przy pisaniu <br> w php pisze sie <br /> ![]() To nie musisz pisać tego slasha, jak troszkę w php porobisz to zauważysz że istnieją różne konwencje pisania, np. jedni zaczynają skrypt od <?php inni od samego <? jedni kończą znacznik <A href=""> o tak </A> inni poprostu </> A w książkach zawsze są błędy, więc nie subrguj się tym że raz piszą tak a raz inaczej. POZDRWAIAM, innych proszę o zagłębienie się z tym <br/> bo nie wiem czy mam rację. ![]() Ten post edytował Bartech 2.05.2005, 16:12:32 -------------------- www.szymaszkiewicz.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zaden z twoich problemow nie dotyczy php. pierwszy, jak zauwazyl kolega powyzej, to matematyka (rozdzielnosc mnozenia wzgledem dodawania jesli sie nie myle). drugi dotyczny htmla i xhtmla. poczytaj np. www.xhtml.b7.pl.
-------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
-piotrus- |
![]()
|
Goście ![]() |
Sopel ale przynajmniej ja nie nabijam sobie zbednych postów jak Ty =) A jak sie chcesz pochwalic jaki dobry z matmy jestes to zmien forum ;P
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 02:38 |