![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
Mam dwie tabele polączene z soba relacja 1-n czy jest możliwość wstawienia do obu tabel jednocześnie Kod tabela1 tabela2 ----------- ---------------- tabela1_ID PK tabela2_ID PK(autonumerowanie) tabela2_ID FK pole1 (dla wielu rekodów tabela1 istnieje jedno z tabela2) dla tabeli2: INSERT INTO tabela2 (pole1) VALUES('test') i teraz bym chciala zeby jak dodaje to pole1 wstawialo mi do tabela1 vartosc tabela2_ID skad moge wiedzec jaka wartosc ma to pole jesli jest ono autonumerowane |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
klucze obce ktorych mysql jeszcze nie obsluguje (wersja 5.0 ma miec je zaimplementowane) obejscie tego problemu moze byc wykorzystanie mysql_insert_id" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i zrobienie 2 zapytania INSERT
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2003 Skąd: Siemianowice Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lub użyć prostego zapytania:
-------------------- W życiu piękne są tyko chwile....
Życie choć piękne tak krótkie jest.... Wystarczy chwila by zgasić je.... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki za trop o to mi wlasnie chodzilo
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(mario @ 2005-05-02 12:10:03) lub użyć prostego zapytania:
jendak osobiscie radzilbym uzyc rozwiazania @Kinoola z mysql_insert_id (jesli to mysql). to co napisal @mario to nic innego jak pisanie niewydajnej alternatywy dla czegos co juz wymyslone i jest do tego bardzo proste. -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat klucze obce ktorych mysql jeszcze nie obsluguje (wersja 5.0 ma miec je zaimplementowane) O to dziwne bo ja uzywam w 4.x i dziala znakomicie. ![]() Cytat obejscie tego problemu moze byc wykorzystanie mysql_insert_id i zrobienie 2 zapytania INSERT A co z kluczami obcymi zrobisz to w jednym zapytaniu? O pierwsze slysze. Jesli jest inaczej uswiadom mnie:) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
w zasadzie potrzebuje tego do ms sql i sie wlasnie pogubilam ;(
chodzii mi o ten fragment: if exists (SELECT OddzialKod FROM sOddzial) INSERT INTO sRozpoznania (ChorobaKod, RejestracjaID) VALUES ( @ChorobaKod, @RejestracjaID) jak zapisac bierzace RejestracjaID ktore tworzy sie przy wstawianiu INSERT INTO tRejestracja ( PacjentID, DataRejestracji, OddzialKod) VALUES (@PacjentID, @DataRejestracji, @OddzialKod) RejestracjaID jest autonumerowane w tRejestracja ------------- ok juz znalazlam @@IDENTITY zwraca wartosc ostatniego wstawionego wiersza. jakby kmus kiedys sie to przydalo to powinno wygladac tak zeby dzialalo :
Wielkie dzieki wszystkim za pomoc. Ten post edytował cursor81 2.05.2005, 20:47:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znalazlem jeszcze.
SELECT SCOPE_IDENTITY IDENT_CURRENT -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 09:58 |