![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Bardzo prosze powiedzcie mi w jakis sposob skonfigurowac php'a zebym mogl przez niego laczyc sie z baza danych oracle 10g. Chodzi mi o konfiguracje pod WinXp. Prosze rowniez - nie odsylajcie mnie do jakis zachodnich linkow gdzie opis jest pod linuksa. Napiszcie jakie biblioteki, skad, gdzie skopiowac cos dopisac w php.ini
![]() ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi sie ze pod windowsa w php.ini trzeba tylko odkomentowac php_oci8.dll
-------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
odkomentowalem ...
ale ... co teraz? Jak sie laczyc z baza ![]() Call to undefined function: ora_logon() in D:..... :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla 10g uzywasz OCI a ne ORA.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
jest gdzies opis tych polecen do laczenia sie ? do wywolywania zapytan
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
http://pl.php.net/manual/pl/ref.oci8.php
Tam masz wszystko opisane, przykład za przykładem. Jesli nie bedziesz czegos wiedzial to pisz. -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
<?php
echo "1\n"; $c1 = ocilogon("system", "menager", ""); echo "2\n"; $qry = "select NR from uczen"; $stmt = ociparse($c1, $qry); echo "----selecting\n\n"; while (ocifetch($stmt)) { $a=ociresult($stmt, "NR") ; echo $a; } echo $conn . "----done\n\n"; ?> wywolanie takiego skryptu zwraca mi Warning: ocifetch(): OCIFetch: ORA-24338: nie był wykonany uchwyt instrukcji i nie wyswietla zawartosci pola NR . DLACZEGO ![]() |
|
|
![]()
|
|
Po ociparse musisz jest wykonac ociexecute
Czyli
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
I TAK NIC NIE WYSWIETLA ;(
echo "1\n"; $c1 = ocilogon("system", "menager", ""); echo "2\n"; $qry = "select NR from uczen"; $stmt = ociparse($c1, $qry); $rQuery = ociexecute($stmt); echo $stmt; echo "----selecting\n\n"; while (ocifetch($stmt)) { $a=ociresult($stmt, "IMIE") ; echo $a; } echo $conn . "----done\n\n"; ?> |
|
|
![]()
|
|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
NIC Z TEGO
Warning: ocifetch(): supplied argument is not a valid OCI8-Statement resource in |
|
|
![]()
|
|
Napisze Ci jak to zrealizowalem krok po kroku.
I co najwazniejsze takie cos dziala. Sprawdz to jesli Ci nie zadziala to pisz. A za kazdym wywolaniem sparwdzaj czy Ci zwraca resource. -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
sory ze tak truje i dzieki za cierpliwosc . ale ...
nadal to samo ![]() Kod Warning: ocifetch(): supplied argument is not a valid OCI8-Statement resource in D:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\moje\test2.php on line 30 stronka wyglada tak ![]()
a po wywolaniu wyswietla tak: Kod sdfsafsadf
1 Resource id #4 select * from uczen Resource id #51 ----selecting Warning: ocifetch(): supplied argument is not a valid OCI8-Statement resource in D:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\moje\test2.php on line 30 ----done Ten post edytował matchor 2.05.2005, 09:55:03 |
|
|
![]()
|
|
Ja tu widze jeden problem. Jesli zapytanie poprawnie zwraca to cos jest nie tak z ocifetch bo funcja ta zwraca tablice rekordu. Moze cos masz nie tak z biblioteka. Napisz jaka wersja php? I sprawdz co zwraca zapytanie.
-------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
dzieki wielkie
takie cos zadzialalo :/ nie rozumiem pewnych rzeczy no ale ... teraz mam inny problem :/ do bazy chce dodac pobrane wartosci z formularza ze strony poprzedniej. Zmienne wyswietla dobrze ale ich nie dodaje do bazy
wartosci w linijce: z ' ' tez probowalem Ten post edytował matchor 2.05.2005, 12:32:46 |
|
|
![]()
|
|
Cytat takie cos zadzialalo :/ nie rozumiem pewnych rzeczy no ale ... Wydobylem teraz klase z CVSa w ktorej to realizowalem no i faktyczenie ofitech potrzebuje resorce z ociparse a nie ociexecute. Sorki ze Cie w blad wprowadzielm. A z tym ponizej zapytaniem dostajesz jakis komunikat bledu czy sie poprostu nie dodaje do bazy? W zapytaniu stringi maja byc w ''. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
OK juz mam. uszy pomogly i glupi blad wczesniej. Dzieki
Ten post edytował matchor 2.05.2005, 14:16:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:04 |