![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie!
Piszę aukcję internetową. Mam pewien problem...nie wiem jak poprawnie przeskalować zdjęcie, by nie zatraciło swoich proporcji. Bardzo zależałoby mi na tym, by zdjęcia, które umieszczą użytkownicy podczas prezentacji artykułów z bazy nz stronie wyglądały "tak jak należy". Ma ktoś jakiś pomysł ![]() Serdecznie dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam Irysek -------------------- A jak zobaczysz światełko w tunelu to idź w drugą stronę...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest czysta matematyka:
* liczysz proporcje przed zmniejszeniem zdjecia (masz 400x300) * wybierasz docelowa np. dluzsza krawedz 100 * proporcja wynosi 300/400 = 3/4 * krotsza bedzie miala dlugosc: 100 * 3/4 = 75. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2003 Skąd: Siemianowice Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuję najpierw użyć pola SZUKAJ na forum a później pisanie nowego posta o tym co już było x razy:
imagecreatefromjpeg - skalowanie pliki BMP - skalowanie skalowanie image bez pikselizacji ![]() Skalowanie obrazkow skalowanie zdjec miniatury zdjęć imagecopyresized
imagecopyresampled()
-------------------- W życiu piękne są tyko chwile....
Życie choć piękne tak krótkie jest.... Wystarczy chwila by zgasić je.... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mario!! Pojawił się jeszcze jeden problem...Nie wiem dlaczego. Po zastosowaniu pierwszego kodu, który mi poleciłeś na stronie pojawił się błąd:
Fatal error: Call to undefined function: imagecreate() in ..\skalowanie.php on line 27 Sprawdziłem inny skrypt i okazało się, że funkcja imagecreatetruecolor() też nie działa..: Fatal error: Call to undefined function: imagecreatetruecolor() in ..\skalowanie2.php on line 27 Mam rozumieć, że moja wersja php (4.3.10) nie obsługuje tych funkcji? A może należy przestawić coś w pliku php.ini ? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Irysek -------------------- A jak zobaczysz światełko w tunelu to idź w drugą stronę...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 6 Dołączył: 13.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Irysek zobacz komentarze do http://pl.php.net/imagecreate
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2003 Skąd: Siemianowice Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(irysek110 @ 2005-05-01 17:30:01) Mario!! Pojawił się jeszcze jeden problem...Nie wiem dlaczego. Po zastosowaniu pierwszego kodu, który mi poleciłeś na stronie pojawił się błąd: Fatal error: Call to undefined function: imagecreate() in ..\skalowanie.php on line 27 Sprawdziłem inny skrypt i okazało się, że funkcja imagecreatetruecolor() też nie działa..: Musisz skompilować php z obsługą biblioteki graficznej PHP_GD.DLL Wszelkie operacje na plikach graficznych są obsługiwane dzięki funkcjom z tej biblioteki. Generowanie dynamicznej grafiki możliwe jest w języku php przy użyciu funkcji zawartych choćby w bibliotece GD. Bibliotekę GD w wersji dla systemu Windows możemy ściągnąć stąd (160 KB), a posiada ona wsparcie dla następujących formatów graficznych: GIF, PNG, WBMP oraz JPEG. Po rozpakowaniu zmieniamy nazwę pliku biblioteki z php_gd_gif.dll na php_gd.dll, kopiujemy ją do katalogu gdzie składujemy rozszerzenia dla php (domyślnie katalog EXTENSIONS) oraz uaktualniamy plik konfiguracyjnym php (php.ini) dodając wpis o ładowaniu tejże biblioteki extension=php_gd.dll. Źródło: Biblioteka GD GIF dla Windows -------------------- W życiu piękne są tyko chwile....
Życie choć piękne tak krótkie jest.... Wystarczy chwila by zgasić je.... |
|
|
![]()
|
|
Dzięki Mario;) Ale i tak nie działa. Znalazłem bibliotekę php_gd2.dll, umieściłem gdzie trzeba, ale i tak nie działa. Nawet znalazłem w pliku php.ini ścieżkę, która definiuje miejsce składowania bibliotek ładowanych dynamicznie, ustawiłem jak trzeba i nic...
Chyba w takim razie przeinstaluję php z 4.3.10 na 5.0.4 choć nie wiem czy to coś da..zobaczymy.... Serdzecznie dziękuję za pomoc i jeśli Ci jeszcze coś przyjdzie do głowy to chętnie "posłucham". Pozdrawiam Irysek -------------------- A jak zobaczysz światełko w tunelu to idź w drugą stronę...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 23:42 |