Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Zapis zrodła do zmiennej
nanao
post 29.04.2005, 20:26:14
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam wszystkich zebranych
Mam taki problemik. Mianowicie Mam otwarte okienko o hmm nazwie 'okienko1' a w nim otwarty.. onet.pl blink.gif

Teraz Otwieram nowe okienko przegladarki i odpalam skrypcik (okienko1 wciaz jest otwarte)
Skrypcik powoduje pobranie kodu zrodlowego tego co jest w okienku1 (onet.pl) i zapisanie do zmiennej jakiejs $zrodlo_okienko1

Takie cos mi sie przysniło smile.gif Teraz chcialem takie cos stworzyc w ramach ćwiczeń php (chociaż sądze ze bez jsa się nie obejdzie)

Czy ktos mogl by mnie jakos naprowadzic na funkcje czy to php czy tp javy czy php+javy ;p ktorej wywolanie spowoduje przypisanie kody do zmiennej ...

Aha teraz tam sobie mysle ze mozna pobierac przez operacje na plikach kod zrodlowy z temporary internet files ale to odpada...

Pozdrawiam Was
i lcize na jakieś wskazówki bo kompletnie utknąłem...
Go to the top of the page
+Quote Post
ebe
post 29.04.2005, 20:34:14
Post #2

-----

hmm w php nie możesz pobrać kodu z otwartego okienka a to dlatego że okienko jest u ciebie na kompie a php na serwerze. Jeśli chcesz pobrać kod html z zewnętrznej strony to są na to inne sposoby i żadnych okienek nie trzeba otwierać.

--------------------
Słyszałem, że macie tutaj jakieś takie php... fajne to, dobre to jest?
+Quote Post
nanao
post 29.04.2005, 20:40:22
Post #3

-----

Tak tak wiem ze nie trzeba ale w tym wypadku musi Tak byc.

Aha skrypt ma sie odplac lokalnie z moja przegladarka wiec nie ma problemu o ktorym piszesz.

Ja cos wlasnie wymyslilem Tylk oze z javy leze no to szukam teraz po manualach ;p

Bo jezeli otwieram nowe okienko tak:

<script language="JavaScript" type="text/JavaScript">
mywin=window.open('http://onet.pl','moje_okienko');
</script>

To czy przypadkiem do zmiennej mywin.questionmark.gif? nie jest zapisywana zawartosc otwiewranego okienka questionmark.gif? i ejzel itka to jak ta zmienna przepisac na phppowska ?
wiem ze moze to offtopic ale skoro juz Tu sie zaczęlo pisac..
+Quote Post
ebe
post 29.04.2005, 20:46:40
Post #4

-----

na javascripcie nie znam się za bardzo ale czy rzeczywiście window.open pobierze zawartość do zmiennej? Wątpię. Pozatym wyrażnie pisałeś że z poziomu php chcesz się dobrać do okienka przeglądarki a ja odpisuję jeszcze raz że tego nie możesz zrobić, nawet jeśli okienko masz na tym samym kompie. Chyba że wykprzystasz jakiegoś COM'a połączysz się z przeglądarką i jakoś to sobie ściągniesz, ale poziom skomplikowania tego jest spory i nie miałem z tym do czynienia.

--------------------
Słyszałem, że macie tutaj jakieś takie php... fajne to, dobre to jest?
+Quote Post
nanao
post 29.04.2005, 21:09:14
Post #5

-----

Hmm no nic trudno. Dziekuje za szybką odpowiedź
+Quote Post
soldat
post 29.04.2005, 21:10:58
Post #6

-----

Do zmiennej mywin jest zapisywana referencja do obiektu, jakim jest otwierane okienko. I nie możesz dynamicznie "przepisać" zmiennej do php, bo to inna strefa. Jak pisał już ebe php działa na serwerze, a javascript po stronie klienta (czyli np. u ciebie w przeglądarce). Czyli mówiąc bardziej przystępnie - javascript podobnie jak html jest tylko wynikiem działania skryptu php.
Jedyna możliwość przekazania zmiennej z poziomu JS do php jaka mi przychodzi do głowy to ponowne wywolanie skryptu z odpowiednim parametrem za pomocą document.location=' .... ';

Spróbuj może pokombinować z tym mywin - zobacz w manualu js własności/metody obiektu document - tam są np tablice zawierające elementy dokumentu takie jak linki, czy formularze - może w ten sposób uda ci się uzyskać potrzebne informacje.

EDIT : Sprawdź jeszcze własność innerHTML - kod HTML zawarty w obrębie danych znaczników. Używa się tego chyba tak :

1. document.getElementById(nazwa).innerHTML

Ten post edytował soldat 29.04.2005, 21:20:01
+Quote Post
dr_bonzo
post 29.04.2005, 22:12:32
Post #7

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

To nie raczej przejdzie: pobranie JSem zawartosci strony spod innej domeny -- to bedzie XSS (Cross site scripting)

Nie mozesz tego zrobic w php?
file_get_contents( 'http://onet.pl' );
+ allow_url_fopen w php.ini na on

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
sobstel
post 29.04.2005, 22:38:47
Post #8

-----

Cytat(dr_bonzo @ 2005-04-29 22:12:32)
file_get_contents( 'http://onet.pl' );
+ allow_url_fopen w php.ini na on

albo Curl ;-)

--------------------
"If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org
+Quote Post
nanao
post 30.04.2005, 09:57:19
Post #9

-----

Zarowno
  1. <?php
  2.  
  3. $filename = &#092;"http://strona.pl/eqinfo.php?art_name=monitor&cel=Opole\";
  4. $fd = fopen ($filename, &#092;"r\");
  5. $contents = fread ($fd, 500);
  6. fclose ($fd);
  7.  
  8. ?>

jak i:

1. <?php
  2.  
  3. $xxx2=file_get_contents( 'http://strona.pl/eqinfo.php?art_name=monitor&cel=opole' );
  4.  
  5. ?>

odpadaja w Takiej formie gdyz stronka musi byc otworzona w przegladarce a nie pobrana... (przed jej otwarciem musi nastapic wogole zalogowanie na serwis inaczej zabezpieczenia wykonuja
Kod
<script language="JavaScript">
parent.window.location.replace("http://strona.pl");
</SCRIPT>

)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 12.06.2025 - 20:48