![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2003 Skąd: Iława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich
Mam dwa pytania w związku z blokowaniem dostępu do plików. [php:1:bc753a5900] $handle = fopen("gfx_wpisy.php", "a"); while (flock($handle, LOCK_EX)==false) flock($handle, LOCK_EX); fwrite($handle, $wpis); fclose($handle); flock($handle, LOCK_UN); [/php:1:bc753a5900] Powyższy fragment przedstawia sytuację zapisu na końcu pliku $handle zmiennej $wpis. W tym przypadku miałbym tylko prośbę, by ocenić czy nie ma błędu przy blokowaniu pliku. Wpis jest do bazy danych więc nic nie może być pominięte jak np. przy licznikach i jeżeli nie ma dostępu to ma czekać, az go uzyska. Natomiast większy problem mam z wczytywaniem. Zawartość tej bazy danych jest wrzucana na stronę poprzez instrukcję INCLUDE i nie za bardzo wiem, w jaki sposób w tym momencie nałożyć na plik blokadę dzieloną. Będę wdzięczny za wszelką pomoc. _______________________________ zmoderowane przeze mnie, Jabol |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Zawartość tej bazy danych jest wrzucana na stronę poprzez instrukcję INCLUDE i nie za bardzo wiem, w jaki sposób w tym momencie nałożyć na plik blokadę dzieloną. hmm
nalozyc rownoczesnie blokade przed includem albo dorzucic proste semafory. -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2003 Skąd: Iława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK. Dzięki za pomoc.
No a co w związku z tym załączonym przykładem. Czy skrypt bedzie czekac z wpisem aż plik zostanie udostępniony bo kompletnie nie wiem, w jaki sposób to przetestować? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat OK. Dzięki za pomoc.
tak. wyglada na to ze bedzie tak jak mowisz - poki nie uzyska praw LOCK_EX niczego nie zrobi.
No a co w związku z tym załączonym przykładem. Czy skrypt bedzie czekac z wpisem aż plik zostanie udostępniony bo kompletnie nie wiem, w jaki sposób to przetestować??? z gory jednak przestrzegam - taki while troskze niepotrzebnie bedzie zapychac pamiec - lepeij dorzucic jakiegos sleepa czy usleepa. pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:49 |