![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam problem z MySQL, od kiedy przesiadłem się ze składanych serwerów na swój własny. Oprogramowanie - Apache, php i MySQL - wszystkie najnowsze stabline wersje. Otóż mam bazy danych stworzone już jakiś czas temu, teraz gdy próbuje je odczytać zamiast wielu liter otrzymuje znaki ?. Kodowanie strony ISO-8859-2. Próbowałem już z wieloma konfiguracjami, z początku zmieniane za pomocą aplikacji MySQLInstanceConfig.exe a następnie dla konkretnej bazy za pomocą okienka System porównań: w phpMyAdmin. Co szukam rozwiązań w internecie wyszukuje przerwane/zapomniane tematu, albo że jego autor stwierdził "że przypadkiem wpadł na rozwiązanie, ale nie był rad się nim pochwalić". Co powiniennem zrobić aby normalnie widzieć PLogonki? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a w bazie też trzymasz dane w iso-8859-2?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gdybym wiedział jak to bym też tak trzymał; szkoda tylko że nie wiem jak to uaktywnić
robiłem też coś takiego: default-character-set=iso-8859-2 ale ciąglę ąęść= ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 18 Dołączył: 23.08.2003 Skąd: Łomża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam ten sam problem....
chodzi o wersje mySQL 4.1... w wersji 4.0 wszystko bylo ok. od wersji 4.1 sie niedociaga.... -------------------- *Note: No animals were killed durning the construction of this post.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Musisz do bazy wkaldac dane w iso. Nie wiem jak wkladales wcześniej, ale jak nie w iso to się będzie chrzanić.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nospor co ty za bzdury gadasz?
![]() Dotychczas pisałem "ś" i na stronie o kodowaniu iso-8859-2 w źródle występowało jako "¶", no i oczywiście w przeglądarce było wyświetlane jako normalne "ś", co jest chyba oczywiste. Dotychczas nie miałem powodów do instalowania ręcznie serwera - Apache, php, MySQL ręcznie - do funkcji których uzywałem bez problemu wystarczał Krasnal, WebServ i nie uważam tego za powód do śmiechu/wstydu... Teraz kiedy coraz to ciekawsze standardy odkrywam zostałe zmuszony do samodzielnego instalowania. Wtedy wszystkie znaczki polskie były normalnie - ładnie wyświetlane w danym kodowaniu. Jestem w 100% przekonany, że było to jakoś skonfigurowane przez te polskie projekty, ale w Krasnalu my.ini jest "trochę" inny niż ten prawdziwy konfiguracyjny plik MySQL'a, a w WebServerze coś go nie mogłem znaleźć... Trudno... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat nospor co ty za bzdury gadasz? Ano takie bzdury, że jak do bazy zapiszę ręcznie literkę ś i mam ustawioną klawiaturę polski programisty, a kodowanie na stronce mam iso, to się wyświetli krzaczek zamiast ś. Dopiero gdy zmienię klawiaturę na iso i wstawię jeszcze raz ś to wtedy wyświetli mi się na stronce ś. Kapisz?
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
A czy ktoś jeszcze może potwierdzić to zdanie? Jak mam przejść do iso skoro nie mam tam żadnej takiej opcji?
--- Edycja --- No, wiedziałem, że jakieś głupoty słyszę. Kod mysql_query("INSERT INTO `articles` (`title`) VALUES ('ąę')"); Wyświetla się tytuł ąę, a nie ![]() Ten post edytował Krzychur 1.05.2005, 09:33:01 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <?php $tytul = addslashes(htmlentities ($tytul)); $tresc_krotka = addslashes(htmlentities ($tresc_krotka)); $osoba = addslashes(htmlentities ($osoba)); $tresc = addslashes(nl2br(htmlentities ($tresc))); if ($tytul && $tresc_krotka && $osoba && $tresc) { $query = "INSERT INTO newsy (tytul, tresc_krotka, tresc, osoba,"." data) VALUES ('$tytul', '$tresc_krotka', '$tresc', '$osoba', "."now());"; $wynik = mysql_query ($query); else { echo <<<FORM <form method="post" > <div> <p>Tytul wiadomosci:</p> <input type="text" name="tytul" value="$tytul" /> <p>Krótka tresc:</p> <input type="text" name="tresc_krotka" value="$tresc_krotka" /> <p>Pelna tresc:</p> <textarea name="tresc" rows="" cols="">$tresc</textarea> <p>Podpis:</p> <input type="text" name="osoba" value="$osoba" /> <br /> <input type="submit" value=" Wyslij " /> </div> </form> FORM; } ?> mam taki skrypt, ktory dodaje newsy do bazy. kodowanie ustawione jest w pliku index w ktorym includuje ten skrypt - utf-8. w bazie tez jest takie kodowanie ustawione, a mimo to zamiast polskich znakow zapisuje krzaki i krzaki wyswietla. pola tekstowe sa typu varchar. sprawdzalam na dwoch roznych serwerach o dwoch roznych wersjach php i myslq'a i phpadmina i wszedzie jest to samo. dodatkowo jak w phpadminie edytuje ktores z pol i wpisuje w nim np ą to zapisuje to jako puste pole. jakis pomysl? |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam coś podobnego z tym że wiem co jest przyczyną (wprowadzanie do bazy znaków w kodowaniu windows-1250) Teraz chciałbym zmienić te dane na kodowanie iso-8859-2. Do pracy wykorzystuję php, MySQL.
Z tym wiąże się moja prośba. Ma ktoś pomysł na jakiś dobry skrypt który szybko i bezproblemowo przekonwertowałby mi polskie znaczki? Zmiana ręcznie każdego 'ś', 'ą' 'ź' itp. jakoś mi nie odpowiada ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 02:26 |