![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2005 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, mam taki problem, że nie potrafię wyniku zapytania z jednej tabeli wprowadzić jako zmienną do szukania w zapytaniu w drugiej tabeli...może przykład:
Nie bierze mi pod uwagę w ogóle zapytania drugiego, chociaż bład nie wyskakuje. Wyświetla wynik pierwszego zapytania. Jeśli napisałem jakiś bzdurny kod to wynika to z mojej tygodniowej znajomości z php, za co przepraszam. -------------------- A T A R I
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A nie prościej użyć jednego zapytania:
A tak pozatym zamiast echo ("$cos"); dawaj echo $cos; efekt taki sam, a bardziej przejżyste -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2005 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No, ok, efekt jest taki sam, dzieki, ale dalej nie moge dowiedziec sie jaka jest nazwa NAME skrzyzowania CROSSING, ktore zostalo wskazane jako ostatnie. Poza tym nie rozumiem tych 'e', 'c' w zapytaniu, gdzie o tym poczytac, w ksiazce nie mam.
-------------------- A T A R I
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Poza tym nie rozumiem tych 'e', 'c' w zapytaniu, gdzie o tym poczytac, w ksiazce nie mam. Szukaj o alias do tabeli -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
e i c to aliasy tabel (żeby było krócej)
Jak cchesz nazwę, to: while (list($Prefix, $Text, $Whenl, $Crossing_Id,$name) = mysql_fetch_row($result)) -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dobra chłopaki i tak mi to nie działa - nie wiem czemu...ale dzieki za pomoc...jakoś to obejdę...
|
|
|
![]()
|
|
OJ szybko się poddajesz. Jakbyś pokazał teraz nowy kod, z tym co ci zapropponowalem, może da się coś zrobić
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
juz zglupialem...jeszcze mam pytanie gdzie w Twoim zapytaniu wcisnac DESC? bo to musi byc ostatnie pole prefix z '*'!
|
|
|
![]()
|
|
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nospor, jesteś koleś
![]() Mam jeszcze przed sobą ostatnie, najtrudniejsze wg mnie zadanie...oczywiście proszę o pomoc. Wiec, mam powyższy skrypt, który pięknie działa. Oto interesująca mnie tabela: ![]() Więc zadanie jest takie: Czeszemy bazę od dołu (to juz mamy). Jak pierwsza od dołu będzie gwiazdka to wyświetlam info o niej (to też już mam). Natomiast jeśli pierwszy od dołu wpis bedzie zawierał słowo "Reset" (niestety w kolumnie "Text") czyli bedzie przed gwiazdka (od dołu) to wtedy np: echo('OK'); Sytuacja na jpg przedstawia stan kiedy skrypt, ktory mam, dziala poprawnie. Jednak gdyby wywalic ostatnia gwiazdke z kolumny 'prefix' musiałby załapać słowo 'Reset' z kolumny "text" i pokazac ze wszystko gra, a tego nie robi. Help, chyba musze sie przespac...zle skladam zdania..;] Bardzo proszę na pomoc, bo jutro muszę to pokazać prowadzącemu. Wydaje mi sie, ze mozna to zrobic przez mysql_num_rows...ale nie jestem pewnien... Ten post edytował oximus 27.04.2005, 08:21:39 -------------------- A T A R I
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze cos ze zlaczeniami LEFT JOIN, niestety nie mam dostepu teraz do MySQLa wiec zapytanie moze nie dzialac prawidlowo.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
![]()
|
|
W 6 linijce jest parse error, chyba chodzi mu o wyrażenie 'Reset%'. Jak wrzucam je w cudzysłów to skrypt działa, ale niezależenie od zmian w bazie pokazuje Prefix=*.
|
|
|
![]()
|
|
spróbuj tak
|
|
![]()
|
|
no ok jest blisko, bo jak wywaliłem ten tekstowy syf w kolumnie Text po wyrazie 'Reset' to zaskoczylo...czyli blad musialby byc w linijce 12...tam musiałoby być coś takiego jak 'reset%' ale tak to nie dziala
![]() -------------------- A T A R I
|
|
|
![]()
|
|
to wkoncu dziala, czy nie dziala, bo nie zajarzylem Twojej wypowiedzi
|
|
![]()
|
|
Nie działa
![]() ![]() Dziwne, po paru refreshach zaczeło działać...hmmm...dziwne..dzieki Nospor! Ten post edytował oximus 27.04.2005, 11:20:07 -------------------- A T A R I
|
|
|
![]()
|
|
Oj nie kumam. Ma być samo slowo reset? W czym problem?
... e.Text = \'Reset\' .... teraz bedzie szukal tylko slowa Reset -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Działa, działa...znowu dziekuję
![]() -------------------- A T A R I
|
|
|
![]()
|
|
Zapytanie jest dokonca niepoprawnie skonstruowane. Napisales powyzej ze jesli pojawi sie okreslony prefix a nastepnie slowo reset to wtedy powinno dzialac. To co CI napisal @nospor nie uwzgledni tego poniewaz zwraca 2 rekordy o okreslonych parametrach nie sprawdza czy sa obok siebie. Mozesz latwo zrobic test wstaw miedzy reset a * jakis rekord i tak naprawde nie powinien tego uwzglednic, a w przypadku powyzej pokaze sie.
Dla zalozenia ze nie jest wazne ustawienie tych rekordow to bedzie dzialac, a jesli to jest wazne to nie zadziala. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:01 |