![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
hej..
zrobiłem sobie mapkę europy w Corelu photo i oddzieliłem każde państwo i zapisałem każde z osobna jako gif bez tła.. całą mapkę również zapisałem ale w ciemniejszym kolorze -w szarym. te oddzielone państwa zapisałem w kolorze białym. chciałem zrobić, aby po najechaniu myszką na jakieś państwo (czyli na mapce która jest cały czas widoczna- ta na ciemno) pokazywało się państwo ale w tym białym kolorze... nie mam problemu zrobić czegoś podobnego w html-u jako tabeli np. napis który jest w kwadracie, prostokącie,. ale mam problem ze zrobieniem mapki bo mapka nie jest w kwadracie ani prostokącie -są to różne kształty (różne państwa mają różne kształty- nie są to kwadrawy).. czy mógłby mi ktoś pomóc?? wolałbym to zrobić w htmlu, ale jak się nie da bo to forum php to może być w php-help!!!!!! a może ktoś zna stronkę z mapą w php, bądź w html-u żebym mógł podejrzeć ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 446 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a wedlug mnie musisz to zrobic w java script. napisz skrypt ktory bedzie podmienic obrazki pelno jest gotowcow nie wiem jak to wyjdzie wlasnie przez te rozne ksztalty ale w php raczej nie dasz rady.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może Flash ?
-------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 6 Dołączył: 13.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Każdy obrazek mozesz wypozycjonować tak żeby pasowały do siebie
A co do zmiany kolorów to byś musiał zrobić jeszcze raz to samo tylko że na biało. I flash oczywiście byłby najłatwiejszy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
do nieprostokątnych (do prostokątnych też zresztą) służy element html <map>
poczytaj se o nim tu masz linka: http://referendum.pkw.gov.pl/sww/kraj/indexA.html podejrzyj se źródło strony i poszukaj: <MAP NAME="map1"> oraz usemap="#map1" Może ci to pomoże -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat(nospor @ 2005-04-26 07:11:55) do nieprostokątnych (do prostokątnych też zresztą) służy element html <map> poczytaj se o nim tu masz linka: http://referendum.pkw.gov.pl/sww/kraj/indexA.html podejrzyj se źródło strony i poszukaj: <MAP NAME="map1"> oraz usemap="#map1" Może ci to pomoże no tak.. dzięki... ale jeszcze jedno... co to znaczy w tym kodzie : "coords=345,175,348... itd" co to za śmieszne cyferki- jak mam to rozumieć?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 446 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
coords z tego co pamietam to sa wieszcholki a dokladnie wspolrzedne kolejnych wierzcholkow na osi x i y
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Treść polecenia:
Pierwszy wiersz polecenia przywołuje obrazek. USEMAP informuje przeglądarkę, że obrazek "odsylacz.gif" jest mapowany, i że mapa nosi nazwę "mapa1". Drugi wiersz zapoczątkowuje definicję mapy. Wiersze 3-6 wprowadzają cztery kolejne fragmenty mapy odsyłaczy, odpowiadające prostokątom na rysunku. SHAPE=RECT mówi, że chodzi tutaj o prostokąty (RECT=rectangle). COORDS informuje o współrzędnych, przy czym pierwsze dwie liczby w wierszu podają lewy górny róg prostokąta, a następne dwa - prawy dolny. Warto unikać nakładania na siebie obszarów map, choć przeglądarka akceptuje nakładanie. HREF= stanowi przywołanie jakiegoś dokumentu HTML. Ostatni wiersz stanowi zakończenie definicji mapy. Oprócz prostokątów (kwadratów) możemy tworzyć mapy z użyciem okręgów i obszarów nieregularnych. W przypadku okręgu stosujemy polecenie:
Proszę zwrócić uwagę na SHAPE=CIRCLE oraz przykładowe liczby 25,25,19. Pierwsze dwie liczby informują o położeniu środka okręgu, ostatnia - o długości promienia. Gdybyśmy chcieli użyć obszaru nieregularnego, musielibyśmy podać przykładowe polecenie, zawierające przynajmniej trzy pary współrzędnych, definiujących "rogi" obszaru:
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(Edd_s @ 2005-04-26 16:06:50) Treść polecenia: Pierwszy wiersz polecenia przywołuje obrazek. USEMAP informuje przeglądarkę, że obrazek "odsylacz.gif" jest mapowany, i że mapa nosi nazwę "mapa1". Drugi wiersz zapoczątkowuje definicję mapy. Wiersze 3-6 wprowadzają cztery kolejne fragmenty mapy odsyłaczy, odpowiadające prostokątom na rysunku. SHAPE=RECT mówi, że chodzi tutaj o prostokąty (RECT=rectangle). COORDS informuje o współrzędnych, przy czym pierwsze dwie liczby w wierszu podają lewy górny róg prostokąta, a następne dwa - prawy dolny. Warto unikać nakładania na siebie obszarów map, choć przeglądarka akceptuje nakładanie. HREF= stanowi przywołanie jakiegoś dokumentu HTML. Ostatni wiersz stanowi zakończenie definicji mapy. Oprócz prostokątów (kwadratów) możemy tworzyć mapy z użyciem okręgów i obszarów nieregularnych. W przypadku okręgu stosujemy polecenie:
Proszę zwrócić uwagę na SHAPE=CIRCLE oraz przykładowe liczby 25,25,19. Pierwsze dwie liczby informują o położeniu środka okręgu, ostatnia - o długości promienia. Gdybyśmy chcieli użyć obszaru nieregularnego, musielibyśmy podać przykładowe polecenie, zawierające przynajmniej trzy pary współrzędnych, definiujących "rogi" obszaru:
a jakbym chciał robić mapkę to jak najłatwiej wypisać punkty gdzie są kontury danego miasta? czy da się tak zrobić, żeby po wklejeniu np. gifa be tła- z jakimś państwem program sam wykrywał krawędzie i wypisał współżędne kontórów?? np w pajączku?? jak to zrobić najłatwiej?? i jak to zrobić, żeby po najechaniu na jakieś państwo pojawiał się obrazek z innym kolorem (chodzi mi o takie podświetlanie np jak cała mapka jest szara, to dane państwo będzie białe - fajnie jakby jeszcze pulsowało). i jeszcze jedno. bo mam macromedia flasha MX.. mam już podzieloną mapkę jako gif-y każde miasto.. czy nie macie przykładowej mapki we flash-u MX na podstawie której mógłbym to zrobić?? chyba, że prześlę komuś ją i pokaże mi przykładowe państwo a resztę sam zrobię?? mam nóż na gardle i muszę ją zrobić.. proszę-pomóżcie mi.. Ten post edytował Cyber_S 26.04.2005, 19:05:33 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:33 |