![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pewien problem... Stworzylem galerie zdjec, wszystko jest ladnie i wogole ale chce to zrobic tak ze klikam na nazwe galerii i wyswietla mi sie jedno zdjecie (pierwsze) z niej i pod spodem dwie strzalki, nastepne i poprzednie, nie mam pojecia jak to zrobic... Doszedlem do tego ze laduje wszystkie zdjecia do tablicy asocjacyjnej, no i jakos pewnie trzeba bedzie to przesuwac...
Z gory dzieki za pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście minusem tego jest to, że fotki muszą mieć kolejne numery ... dużo lepszym rozwiązaniem byłyby wpisy w Bazie Danych ... wtedy np. sprawdzalibyśmy czy istnieje kolejny wpis i numery po 1 nie musiały by lecieć po koleji tylko np. względem czasu dodania pliki ... po 2 mogłyby mieć dowolne nazwy. Więc jak masz bazę danych to zrób bardzo podobnie tylko zamiast file_exists patrz jaki jest kolejny wpis w kolejności w tabeli. Ten post edytował Kuziu 25.04.2005, 08:40:16 -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam te fotki w bazie danych na ktora skladaja sie kolumny id, id_galerii (do ktorej fotka nalezy) i sciezka (miejsce gdzie jest fotka na serwerze), wiec raczej chcialbym to zrobic jakos tak aby nie bylo wymagane po koleji.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to podałem Ci sposób w jaki to zrobić teraz zamiast file_exists sprwdź czy jest wpis w BazieDanych.
-------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko wlasnie w tym problem ze ja nie wiem jak to sprawdzic i jak to przewijac, wiec jakby mi ktos to po prostu napisal...
z gory dzieki |
|
|
![]()
|
|
Ok a Ty mi w zamian wyczyścisz buty ok ?
Jak nie wiesz jak sprawdzić czy wpis w bazie istnieje to polecam kursy ... np. za pomocą SELECT'a. SELECT * FROM images WHERE id=4 -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:55 |