![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Wiki jest oczywiście piękne. Jedna rzecz mnie nie pokoi (pokoji?). Przy rozdzielczości 1024x768 tworzy się poziomy pasek przewijania na każdej ze stron wiki. Jest to doiść niewygodne i uciążliwe. Zamieszczam link do screenshot'a: http://share.liko.jportal.pl/wiki1.png. Proszę aby osoba odpowiedzialna (Bela_666) poprawiła to ![]() Proszę także inne osoby o wypowiadanie swoich uwag i problemów dt. Wiki Ten post edytował Liko 24.04.2005, 10:14:45 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pole do wpisania tekstu do wyszukiwania jest za male -- prawie nie da sie tam trafic myszka, a litery sa jeszcze mniejsze i sa szare na szarym tle...
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator planeta/IRC Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 385 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W Operze nawet poziomy pasek się nie tworzy, poprostu ucina prawą część strony (kilka-kilkanaście pikseli).
Można by troche popracować nad stylami nagłówków, IHMO mogłby być troche większe (ogólnie) i różnice między poszczegółnymi powinny być bardziej wyraźne (na stronie Linki ciężko sie połapać w strukturze, bo różnica między nagłówkami 1 a 2 stopnia jest minimalna). W menu jest błąd (na tej górnej belce), "Konferencja", nie "Konferencjia". -------------------- "Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja zauważyłem dwie rzeczy:
a) zdefiniujcie czcionkę dla inputa w wyszukiwarce, mi się wyświetla jakiś Times New Roman 9 - zupełnie nieczytelne (Mandriva, FF) ![]() ![]() Ten post edytował Fipaj 25.04.2005, 16:52:36 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
Cytat(Fipaj @ 2005-04-25 16:52:01) ![]() ![]() Ty :-) tylko sie postaraj -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
No ja myślę, że nikt nie odwali kaszanki w artykule o mojej "SKROMNEJ" osobie...
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm, narazie widze na Wiki hasła czysto teoretyczne.
1. A rozwiązania problemów itp. gdzie wrzucac? 2. Będzie jakis podzial na kategorie? (bardziej szczegółowy) 3. Oraz jakiego typu mają tam być opisywane problemy, czy 'jak ze stringa 'aa=ff c=d =dd =d' otrzymać tablice $arr['aa']= 'ff' itd.' czy raczej coś typu singleton itp? Ten post edytował radziel 25.04.2005, 17:40:39 -------------------- r.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
chcielibyśmy, by w wiki były informacje dla każdego .
A więc począwszy od samych podstaw, po dodatkowe informacje z zaawansowanych temaótw, ktore będziemy się starali przedstawiać na wortalu. Wiadomo jest oczywiście, że wraz ze wzrostem ilości tych materiałow pojawi się konieczność mądrego pokatalogowania tychże. Nie chcieliśmy jednak na sucho tworzyć dużej ilość pustych kategorii, z doświadczenia wiedząc, że w pewnych sytuacjach lepiej jest zostawić wolną rękę ludziom korzystającym z systemu, i tylko w razie potrzeby tworzyć dodatkowe indeksy (spisy) podstron, oraz ewentualnie zmieniać kłopotliwe nazwy. W każdym razie - jeżeli ktoś będzie miał pomysł na to, w jaki sposób ponazywać lub opisać któryś z potrzebnych działów, lub pod działow - zapraszam do tego serdecznie. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodalem moje pierwsze haslo
![]() Wikipedia zapowiada sie ciekawie, oby tylko sie szybko rozwinela. Odnosnie uwag, to przy dodawaniu jakiegos hasla do obserwowanych wyswietla sie tekst: Kod Strona "Strona główna" została dodana do Twojej <a href="/index.php/Specjalna:Watchlist">listy obserwowanych</a>. Na tej liście znajdzie się rejestr przyszłych zmian tej strony i stowarzyszonej z nią strony Dyskusji, a nazwa samej strony zostanie wytłuszczona na <a href="/index.php/Specjalna:Recentchanges">liście ostatnich zmian</a> aby łatwiej było Ci sam fakt zmiany zauważyć.</p> czyli zamiast linkow widac dokladnie to co wkleilem wyzej (czyli tekst linkow).------ //edit by DeyV. Już poprawione. Dzięki za info. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2003 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poniżej zamieszczam poprawioną nieco stystylistycznie i ortograficznie wiadomość dla userów IE:
Cytat Ta strona zrobiona jest w zgodzie ze standardami internetowymi, niestety przeglądarka Internet Explorer jeszcze w dużej mierze ich nie obsługuje. Dlatego może ona niepoprawnie wyświetlać lub też zupełnie pomijać niektóre elementy tej strony. Radzimy zaopatrzyć się w nowoczesną przeglądarkę taką jak np. Mozilla Firefox. BTW. Jest gdzieś w sieci howto nt. zmian skina w mediawiki? Ten post edytował FastRed 26.04.2005, 14:58:38 |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wiadomo jest oczywiście, że wraz ze wzrostem ilości tych materiałow pojawi się konieczność mądrego pokatalogowania tychże. A ja chciałbym zaapelować do wszystkich już teraz. Nie twórzcie tytułów typu ADASD tylko napiszcie rozwinięcie tego skrótu. I jeszcze jedno, umieszczajcie wpisy w kategoriach. Cytat Przy rozdzielczości 1024x768 Tak to już jest jak sie pracuje na 32' nawigatorze ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Niestety - muszę zwrócić uwagę na inny błąd.
W IE wiele podstron nie mieści się w na szerokość. W efekcie np. cały głowny blok z zawartością "Edytuj stronę" trafia poniżej lewego menu. Nikt IE nie lubi, ale takich błędów nie możemy tolerować. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@bela_666
Cytat Nie twórzcie tytułów typu ADASD tylko napiszcie rozwinięcie tego skrótu. I jeszcze jedno, umieszczajcie wpisy w kategoriach. Niektore skroty bardzo czesto sa uzywane, np SQL, SZBD trodno bedzie troszeczke uciec od tego i mam takie pytanie: Da sie zrobic to w postaci jakiegos aliasu, ze np wchodze na SZBA i przechodzi mi na System Zarzadzania Baza Danych. Niestety w dokumentacje wiki jeszcze sie nie wgryzlem. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
DeyV jutro jeszcze jeden test i biorę się za bugi :]
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat(SongoQ @ 2005-04-26 17:21:59) @bela_666 Sugerowałebym używanie w takich przypadkach angielskich skrótów.Cytat Nie twórzcie tytułów typu ADASD tylko napiszcie rozwinięcie tego skrótu. I jeszcze jedno, umieszczajcie wpisy w kategoriach. Niektore skroty bardzo czesto sa uzywane, np SQL, SZBD trodno bedzie troszeczke uciec od tego i mam takie pytanie: SZ(y)BA jakoś mi się nie widzi... może dlatego, zę pierwszy raz na oczy widzę takie określenie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
SZBD - jest okresleniem ogolniestosowanym juz od powstania pierwszych baz danych :-) ja ten skrot nam od 1998 roku
-------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W wiekszosci ksiazek algebry relacji i teori baz danych jest to uzywane. Co do angielskich nazw to mysle ze tez by sie przydało - wraz z rozwinieciem.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2003 Skąd: Truskaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest jakaś możliwośc tworzenia linków wewnętrznych o innym adresie niż title ze spacjami zamienionymi na "_"? Bo rzeczywiście przy SZBD i System Zarządzania Bazą Danych wygląda to trochę głupio. Chyba najlepiej byłoby stworzyc do tego jedną stronę (jeśli system takie cudo obsługuje), bo np. w przypadku rozbudowywania informacji o skrócie (więc wypadałoby też i o rozwinięciu tegoż skrótu) trzeba updatować 2 strony.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Można robić przekierowania
Ale jak ktos nie zna sie na bazach lub czymkolwiek innym to co mu powie SZBD ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zaluzmy taka sytuacje, pan x uslyszal o czyms lub przeczytal i wpisuje w przegladarke skrot (przewanie w artykulach uzywane sa skroty) i ladnie wszystko mu sie znajduje tak jak powinno.
Popatrz na np SQL, czy ktos jak wejdzie na wiki.php.pl to bedzie szukal po calym rozwinieciu czy wpisze SQL? Mysle ze takie rzeczy nie mozna ograniczac i nie mozna powtarzac i zostawic niezrozumiale. Pasowalo by ustalic w jaki sposob userzy maja redagowac. Takie jest moje zdanie, nie kazdy musi sie z nim zgadzac. ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:26 |