![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2004 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli przypisze przez referencje zmienną sesyjną do innej:
(aby skrócić sobie zapis w kodzie do tej tablicy) to czy zmiana zmiennej $s['idx'] powoduje prawidłowe wpisywanie wartości do sesji i pamiętanie jej między przeładowaniami? Czy mogą wystąpić jeszcze jakieś komplikacje przy takiej referencji? $_SESSION to zmienna superglobalna -------------------- pauluZ
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(pauluZ @ 2005-04-22 10:48:16) i pamiętanie jej między przeładowaniami? Nie jestem pewien, ale chyba zmienna $s nie będzie pamiętana między przeładowaniami. Od pamiętania masz zmienne sesyjne. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@kszychu No to sie pomyliles zmienne sesyjne tak samo sa traktowane jak zwykle zmienne, a dane do sesji sa zapisywane podczas konczenia skryptu.
Przyklad. Odpalasz
wyswietli 444 chociaz nigdzie nie ustawialem zmiennej sesyjnej. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@SongoQ: dziękuję za, jakże pouczający, wykład. Gdybyś jednak czytał dokładniej moją wypowiedź, zrozumiałbyś, że z tym pamiętaniem to nie chodziło mi o samą $_SESSION a o zmienną $s, która to przechowywała by referencję do $_SESSION.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@kszychu Po przeczytaniu Twojego postu naprawde pomyslalem ze nie da sie tak, ale pozniej po zastanowieniu sie i sprawdzeniu, chodzilo mi o to zeby w blad @pauluZ nie wprowadzic.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(kszychu @ 2005-04-22 10:59:57) Nie jestem pewien, ale chyba zmienna $s nie będzie pamiętana między przeładowaniami. Kurna, czy ja wyrażam się mało precyzyjnie?.. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat to czy zmiana zmiennej $s['idx'] powoduje prawidłowe wpisywanie wartości do sesji i pamiętanie jej między przeładowaniami? $s jest referencja do $_SESSION[ 'moja_tablica' ] czyli jesli zmienisz $s to zmienisz tez zawartosc 'mojej_tablicy', i po przeladowaniu bedziesz sie mogl odwolac do tej WARTOSCI przez $_SESSION[ 'moja_tablica' ] -- tylko to zostanie zachowanie w sesji ($s nie bedzie istnialo). -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:13 |