![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam napisany skrypt logowania oparty na łączeniu się z bazą danych
Tabela z użytkownikami wygląda następująco:
wpis wygląda następująco :
i teraz admin.php
do tego funkcje_bazy_system.php
do tego funkcje_uwierz.php
i skrypt logowanie.php
i jeszcze do tego dwie funkcje (więcej nie podaje bo nie ma takiej potrzeby) w pliku funkcje_wyswietl.php
No i po próbie zalogowania Login: admin Hasło: admin pisze mi komunikat : Zalogowanie niemożliwe.Należy być zalogowanym, aby przeglądać tę stronę. JUŻ nie wiem gdzie mam błąd w tym skrypcie, mi się wydaje że jest dobrze a nie jest przecierz. Proszę o pomoc ![]() bo bez tego nie zrobie nic dalej a czas mnie nagli ![]() Dodam że mysql działa poprawnie bo inne projekciki na bazie mi chodzą Moje przypuszczenie jest takie że coś sesja mi nie chce działać poprawnie ale oczywście mogę się mylyć Pleas help me ![]() ------------------------------------ P.S Teraz mi doszło jeszcze coś takiego: Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at c:\usr\krasnal\www\biblia\system\funkcje_bazy_system.php:17) in c:\usr\krasnal\www\biblia\system\admin.php on line 5 Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at c:\usr\krasnal\www\biblia\system\funkcje_bazy_system.php:17) in c:\usr\krasnal\www\biblia\system\admin.php on line 5 i to też nie wiem dlaczego ![]() Ten post edytował asterix1983 21.04.2005, 11:56:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Na pierwszy rzut oka to w funkcji loguj() masz coś takiego:
$zapytanie = 'select * from admin ' ."where login='$iduzytkownika' " ." and haslo=password('$haslo')"; Do funkcji zapodajesz $login i $haslo, a w zapytaniu ni stąd ni zowąd jest login=$iduzytkownika. To się zdecyduj, albo login albo id -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to już poprawiłem ale dalej nie działa
problem z komunikatem o błędzie: Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at c:\usr\krasnal\www\biblia\system\funkcje_bazy_system.php:17) in c:\usr\krasnal\www\biblia\system\admin.php on line 5 Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at c:\usr\krasnal\www\biblia\system\funkcje_bazy_system.php:17) in c:\usr\krasnal\www\biblia\system\admin.php on line 5 też już pozbyłem się po przez dodanie na początek ob_start(); ale dalej nie chce działać |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a co nie dziala? pokaż nowy kod i powiedz czy jakies byki wywala
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dodałem w admin.php na początku ob_start();
w funkcji loguj() zmieniłem zapytanie na $zapytanie = 'select * from admin ' ."where login='$login' " ." and haslo=password('$haslo')"; a byków już żadnych nie wywala a logować się nie chce |
|
|
![]()
|
|
Trochę więcej danych.
Dalej ci wywala komunikat:? Zalogowanie niemożliwe.Należy być zalogowanym, aby przeglądać tę stronę. Jak tak to albo się nie łączy z bazą, bo wtedy zwracasz 0. Daj echo 'cos' po polączeniu z bazą. Jak się nie wyswietli to się z bazą nie łączy. Jesli tak to: daj echo $login; echo $haslo i zobacz czy otrzymales dobre dane z formularza. Jesli jest dobrze to w bazie masz inne dane -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
a więc łączenie z bazą działa, dane też sprawdziłem po przez programik mysql query browser więc zapytanie jest dobrze napisane
a komunikat Zalogowanie niemożliwe.Należy być zalogowanym, aby przeglądać tę stronę. dalej wywala Ten post edytował asterix1983 21.04.2005, 12:31:30 |
|
|
![]()
|
|
A, już widzę błąd.
Komunikat ten ci wywala, gdy funkcja loguj zwróci 0 lub nic. Tobie właśnie zwraca nic, gdyż gdy login i hasło są okej, to nic nie zwracasz. Spróbuj tak:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dalej ten sam komunikat
nie wiem dlaczego Ten post edytował asterix1983 21.04.2005, 13:01:55 |
|
|
![]()
|
|
Jak pisałem. Wywala ten komunikat gdy loguj() zwróci 0. Zwraca 0 w przypadku gdy się nie łączy (ale powiedziałeś że się łączy). Zwraca też zero, gdy pobrana liczba wierszy jest równa 0. Więc to musi być to.
Daj echo $zapytanie; To co ci wypisze wpisz se do swego czegość czym bazę obługujesz i zobacz czy ci zwróci wyniki. Inaczej nie wiem co może być. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dodałem
i odziwo zaczeło chodzić bardzo dziwne ale działa i to najważniejsze mam jeszcze jedno pytanie odnośnie komunikatu: Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at c:\usr\krasnal\www\biblia\system\funkcje_bazy_system.php:18) in c:\usr\krasnal\www\biblia\system\dodaj_kat_form.php on line 5 dlaczego taki komunikat wyskakuje i jak pozbyć się problemu bo szczeże mówiąc to wtedy szczeliłem funkcją ob_start() a tak na prawdę nie wiem dokładnie na czym jej działanie polega i czy działa ona w każdym miejscu gdzie jest zastosowana sesja (czyli likwiduje ten komunikat i robi jescze coś tam...) czy działa ona tylko przy pierwszym wywołaniu sesji ![]() ----------------------------- Wielkie dzięki za pomoc początkującemu ![]() |
|
|
![]()
|
|
Za bardzo tego nie kumam też. Na końcu skryptu gdzie było ob_start() masz dać bodajże ob_end_flush();
Był ten temat wiele razy na fourm, wystarczy poszukać. A z tym echem to dziwne. Może poprostu dopiero wtedy ci się coś odświerzyło, może jakieś cacheowanie masz? Bo bez echa powinno też chodzić -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]()
|
|
W każdym razie chodzi i dziemki za pomoc
Poszukam zaraz po manualach i na forum coś o OB_START() i innych Topic można zamknąć ![]() --------------------------------------------------------------------- Głupi nie są ci co popełniają błędy tylko ci co popełniają te same błędy wielokrotnie ![]() Jeszcze raz dzienki z pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2005 Skąd: Wielkopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() popieram -------------------- www.knights.ovh.org - moja gra internetowa
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 16:03 |