![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam do wykonania projekt, ktory okreslilbym jako "project management", jednak mniej zlozony niz profesionalne produkty tego typu. Calosc web-based, najlepiej kompatybilna z przegladarkami XHTML w komorkach i palmtopach. Musze realnie ocenic swoje szanse i wybrac ktoras technologie i tu licze na Wasza pomoc. Znam php dosc dobrze i troche Jave (JSP niestety jeszcze nie), ale co polecacie do stworzenia uslugi tego typu z technicznego punktu widzenia : - przejrzystosc kodu, - mozliwosci rozbudowy, - rowniez wartosc nabytego doswiadczenia przy tworzeniu takiej aplikacji Czy lepiej wybrac to co znam lepiej, czy lepiej nauczyc sie czegos nowego (na pewno z bolami na poczatku) i wybrac lepsza (?) technologie ? Licze na sugestie, serdecznie pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Jak ja miałbym pisac cos osobiscie, co ma dzialac dobrze
![]() Wiec php, czemu php? - wiecej jest hostingow z php, bardziej popularny, etc. Jezeli jakiegos sie jezyka ktos "zaczyna" uczyc to lepiej od mniejszych rzecyz zaczynac zeby poznac jego mechanizmy i mozliwosci ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
No cóż - obawiam się, że na tym forum większość ludzi udzialiłaby podobnej odpowiedzi
![]() Ale ja mogę dodać jedno - php tylko w wersji 5. I mówię to nie tylko ze względów na to, że znam ten język, i działam na tym forum. Zalet php jest znacznie więcej. Przede wszystkim prostota i popularność - a więc wmiarę łatwo o rozbudowę zespołu programistów. Modularność i mnogość opcji - a więc elastyczność w możliwośćiach rozbudowy projektu. Obsługa większości dostępnych baz danych. Tani i prosty do zarządzania hosting - postawienie i skonfigurowanie serwera z obsługą php jest zarówno proste jak i nie zasobożerne. A że php5 ma świetny zaprojetkowaną obsługę obiektowości - naprawdę nie widzę ograniczeń dla tego języka w systemach webowych. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszac php zdecydowanie mialem na mysli php 5.
Duzym plusem Javy wydaje mi sie pelna obluga wyjatkow co na pewno pomaga, ale czy jest to wystarczajacy powod ? Pewnie pozostane przy php, po prostu zastanawialem sie czy JSP da mi jakas ekstra funkcjonalnosc ktorej nie ma php... PS. Jaki edytor (darmowy) wyswietlalby liste klas i funkcji aby moc sie szybko przenosic po kodzie ? W tej chwili korzystam z Eclipse - pod Java daje taka mozliwosc ale dla php nie. Zend Studio - no ma - ale ta cena... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Duzym plusem Javy wydaje mi sie pelna obluga wyjatkow co na pewno pomaga, ale czy jest to wystarczajacy powod ? Chyba nie :] to tylko jedna instrukcja finally ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat(dasko @ 2005-04-19 09:42:55) Cytat Duzym plusem Javy wydaje mi sie pelna obluga wyjatkow co na pewno pomaga, ale czy jest to wystarczajacy powod ? Chyba nie :] to tylko jedna instrukcja finally ![]() Nie chodzilo mi raczej o brak finally tylko w ogole o automatyczne wyrzucanie wyjatkow przez jadro, chyba ze cos sie zmienilo w ostatnich wersjach... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozesz zrobic swojego error_handlera (set_error_handler) ktory bedzie wyrzucal wyjatki zamiast errorow.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(dr_bonzo @ 2005-04-19 10:26:06) Mozesz zrobic swojego error_handlera (set_error_handler) ktory bedzie wyrzucal wyjatki zamiast errorow. to juz brzmi znacznie lepiej, nie wiedzialem o tym... dzieki za informacje... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:58 |