![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 435 Pomógł: 40 Dołączył: 16.02.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam plik dane.txt o takiej treści:
4||Wrocław||Wroc 3||Gdańsk||Gda 42||Kraków||Krak I nie wiem jak zrobić, żeby po wywołaniu skryptu zwiększał on np. w drugiej linijce wartość 3. Wiem, że trzeba to jakoś zrobić z funkcją explode, ale nie wiem jak :-(. Pomocy!!!!!! -------------------- Linkedin | ...
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:fea3148687]<?php
$_2linia=exlpode('||', ($dane=file('path/file'))); $_2linia[0]++; $dane[1]=implode('||', $_2linia); file_put_contents('path/file', implode('', $dane));//to działa jak tryb w, czy jak np. w+? ?>[/php:1:fea3148687] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 3 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można to zrobić tak:
[php:1:2126c7d1a6] $plik=file(dane.txt); // zapisuje dane w tablicy for($i=0; $i<count($plik); $i++) { list($id, $miasto, $skrot_miasto) = explode("||", $linia[$i]); if($id==//coś tam dalej [/php:1:2126c7d1a6] Jeżeli chcesz to potem, zapisać do pliku to musisz go wyczyścić i jeszcze raz wpisać wszystkie wartości, które masz w tablicy. [KaMeLeOn]: Proszę używać znaczników [php]... -------------------- Linux is like wigwam, no windows, no gates and an apache inside.
Mój blog łebmasterski (po angielsku) Web Development Blog. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 435 Pomógł: 40 Dołączył: 16.02.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jabol - Twój kod nie działa. Wyskakuje taki komunikat:
Fatal error: Call to undefined function: exlpode() in c:apachehtdocszapisz.php on line 2 -------------------- Linkedin | ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2002 Skąd: Pruszków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
[php:1:0fa0d01964]<?php
$_2linia=explode('||', ($dane=file('path/file'))); ?>[/php:1:0fa0d01964] exlpode != explode ![]() -------------------- Centrale telefoniczne VOIP - www.astrocom.pl
VOIP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2002 Skąd: Pruszków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Masz gotowca.
[php:1:df7558512d]<?php $ktora_linijke_zmienic="2"; $plik=file("dane.txt"); // otwierasz plik $dane=explode("||",$plik[$ktora_linijke_zmienic]); // dzielisz linijke miedzy "||" czyli $dane[0]=3,$dane[1]=Gdańsk,$dane[2]=Gda $dane[0]++; // powiekszasz liczbe o 1. w tym przypadku 3+1 $plik[$ktora_linijke_zmienic]=$dane[0]."||".$dane[1]."||".$dane[2]; // łączymy wszystko w jedna linijke. $plik_zap=fopen("dane.txt","w"); //otwierasz plik dane.txt do zapisu for($i=0;$i<count($plik);$i++){ fputs($plik_zap,$plik[$i]); //zapisujesz do pliku wszystkie linijki } fclose($plik_zap); // zamykasz plik. FINITO ?>[/php:1:df7558512d] -------------------- Centrale telefoniczne VOIP - www.astrocom.pl
VOIP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
file_get_contents i file_put_contents - ciekawe funkcje - i jeszce ich nie widziałem.... Ciekawe czemu
![]() ![]() -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Albo są dla PHP5 - Jabol chyba na takim właśnie siedzi.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
siedze na php5, ale staram sie podawać rozwiązania dla php4, którego wersje używam 4.3.1
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
to który php to obłsuży, to już sprawa drugoplanowa. Problem jednak w tym, że funkcje te pojawiły się odpiero w najnowżych wersjjach dokumentacji - jestem niemal pewnien, że jeszcze w marzec - kwiecień w chm ich nie było
![]() -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 151 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jabol - Twój kod nie działa. Wyskakuje taki komunikat:
Fatal error: Call to undefined function: exlpode() in c:apachehtdocszapisz.php on line 2 Gratuluje poczucia humoru ano -------------------- Wszystko ... co na świecie interesujące, bierze się z czyichś dziwacznych myśli [David Lynch]
Andrzej Lepper to Kretyn< |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 01:08 |