![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem przekierowanie za pomocą mod_rewrite.
W .htaccess mam: Options FollowSymLinks RewriteEngine On RewriteRule ^main,([^-]+),([^-]+)?\.html index.php?a=$1&b=$2 Gdy wpisuje: http://main,1,3.html przekierowuje mi na index wraz ze zmiennymi a i b i wszystko jest ok. Problem jest gdybym chciał dodać urla dodatkową zmienną np. c, czyli http://main,1,3.html?c=ok. Niestety jej nie przekazuje do index.php. Gdzie robie błąd? -------------------- giełda szczecin
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2005 Skąd: Białowieża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mogłoby być
Kod RewriteRule ^main,([^-]+),([^-]+)?\.html?c=([^-]+) index.php?a=$1&b=$2&c=$3 Uhm? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety, taki zapis:
Kod RewriteRule ^main,([^-]+),([^-]+)?\.html?c=([^-]+) index.php?a=$1&b=$2&c=$3 nic nie dał. Wywala mi błąd 404. Poza tym jakbym chciał przekazać zmienne z formularza poprzez GET to musiałbym tworzyć regułę z kilkunastoma zmiennymi. Chodziło by mi bardziej żeby działało to poprzez dopisanie do url-a, głównie ze względu na zmienne z formularza. -------------------- giełda szczecin
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2005 Skąd: Białowieża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
H.m, rozumiem... być może jest jakiś opcja albo hack do mod_rewrite'a, który pociągnąłby za sobą wszystkie zmienne z get'a. Poszukaj =)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem biegly w Rewrite_mod'dzie ani w regexpach, ale wydaje mi sie zeby to zrobic tak:
wpisujesz adres main,x,y.html?c=blabla i masz rule: RewriteRule ^main,([^-]+),([^-]+)?\.html index.php?a=$1&b=$2 (i to dziala) teraz trzeba by wyszukac wszsytkiego po ".html" (jak? nie wiem) i dopisac to do "index.php?a=$1&b=$2" --> "index.php?a=$1&b=$2&$3" przeniesie ci to wszystkie zmienne GET. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Hmmm, jeśli nieczego nie wymyśle to trzeba będzie tak zrobić.
Gdy stosuje:
pokazuje adres z przeglądarki http://main,1,3.html?c=aaa a nie rzeczywisty index.php?a=...&b=... więc można jakoś wyciągnąć zmienne. Z GET jednak nie będzie problemu, ale jak przekazać zmienne POST? Ciekaw jestem jak jest to rozwiązane na stronach z wykorzystaniem mod_rewrite. Być może w momencie przekazania zmiennych za pomocą GET lub POST nie używa się przekierowania. -------------------- giełda szczecin
|
|
|
![]()
|
|
rewrite nie ma nic wspólnego z post, on tylko przekierowuje ładnie wyglądające linki...
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 23:22 |