![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problema :-(
Stworzylem funkcje do pobierania danych z bazy MySql. Pobieram dane z kilku tabel, z kazdej tabeli oddzielnym zapytaniem. Wyniki sa tablicami i chcialbym je wszystkie przekazac za pomoca return $wynik; . Probuje $wynik=array($zapyt1,$zapyt2,$zapyt3,$zapyt4); $zapytn --> tablice. Czy moge tak zrobic ? Nie chce mi dzialac... Czy ma znaczenie to, ze zapytania zwracaja rozna ilosc danych? Np. $zapyt1 zwraca 30 pol a $zapyt2 - 5 pol. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
nie ma znaczenia ilość elementów w tablicy. oto kod który dziala:
Pytanie, czy zapytanie zwraca ci tablicę. POkaż może kawalek skryptu -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(nospor @ 2005-04-13 12:17:08) nie ma znaczenia ilość elementów w tablicy. oto kod który dziala:
Pytanie, czy zapytanie zwraca ci tablicę. POkaż może kawalek skryptu
Funkcja wyglada mniej wiecej tak... Wywoluje ja tak:
i robi od razu else |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
POdejrzyj jak wygląda $wynik_1,$wynik_2 i $wynik_3 po mysql_query i po mysql_fetch_array. Dopiero wtedy będzie można coś powiedzieć.
A tak na marginesie. Zdajesz sobie sprawę że mysql_fetch_array pobiera tylko jeden wiersz a nie wszystkie? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Cytat jak chcesz porównać zmienną do arraya? On nie porównuje, tylko przypisuje. To różnica -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Międzyborów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(rkuch @ 2005-04-13 12:41:44)
jak dla mnie to blad tkwi tutaj... sprobuj tak:
-------------------- pozdrawiam
jedrus4 |
|
|
![]()
|
|
Cytat(jedrus4 @ 2005-04-13 14:00:33)
Spoko, dziala, tzn. pobiera i przekazuje funkcja... Ale teraz mam problem wyciagnac z tablicy do checkboxow odpowiednie wartosci. Mam 5 checkboxow i chce zeby sie zaznaczaly te pobrane z bazy, ale do tablicy laduja sie po kolei, czyli jak ostatniego zaznacze i potem on pobierany jest z bazy to jest pod indexem [0] czyli pierwszym i zaznacza mi pierwszego checkboxa. value checkboxa robie dynamicznie i ma postac dla pierwszego i dziala tak jak opisalem wyzej. Wiem, ze powinienem zmienic wartosc drugiego indexu, ale na jaki ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Międzyborów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(rkuch @ 2005-04-14 08:43:13) Cytat(rkuch @ 2005-04-14 08:43:13) Ale teraz mam problem wyciagnac z tablicy do checkboxow odpowiednie wartosci. Wiesz co.. nie bardzo rozumiem Twoj problem. Moze opisz troszke bardziej strukture wynikow, przedstaw troche kodu.. bedzie latwiej.. -------------------- pozdrawiam
jedrus4 |
|
|
![]()
|
|
przy zazanczaniu sprawdzaj, czy jest to ten sam chceckbox z bazy co go wyswietlasz. Zakladając, że w bazie checkboxow trzymasz value:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Tylko ja mam chyba problem z tym
1 odnosi sie do zawodow, a zero do pierwszego pobranego z bazy zawodu, ktory nie musi byc tym pierwszym w formularzu... Nie wiem, czy rozumiesz mnie, mam formularz w html'u, a w nim value w zaleznosci czy dodaje czy edytuje i zamiast tego [0] musze jakies odwolanie do elementu, ze to akurat ten a nie inny zawod... Rece mi opadaja... :-( |
|
|
![]()
|
|
NO tak. W $tablica[1] masz wszystkie zawody. POwiedzmy że w $tablica2 masz zawody danego gostka:
Kapisz? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Zaznaczam 2 z 5-ciu checkboxow i wprowadzam do bazy z gostkiem... Z Twojego foreach'a wydrukuje tylko 2 checkboxy, a gdybym chcial zmienic i jednego z nich odznaczyc a zaznaczyc jakies, ktorych wczesniej nie zaznaczalem ? Przy czytaniu z bazy chce wydrukowac rowniez niezaznaczone checkboxy...
Sorki, ze tuman jestem, ale tak jakos... ;-( Pozdrawiam i zycze cierpliwosci ;-) |
|
|
![]()
|
|
Oj, my się chyba nie rozumiemy
![]() Spróbuję więc tak: $tablica1 - tablicy wszystkich dostępnych zawodów (wszystkie checkboxy) $tablica2 - tablica zawodów danego gostka (checkboxy, które należy zaznaczyć)
Teraz sobie podstaw za $tablica1 tablicę, w której masz wszystkie zawody, a za $tablica2 zawody, które ma gostek. Proszę, zastanów się nad tym głebiej ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Z funkcji pobierajacej dane mam:
W formularzu mam:
W ten sposob mi zaznacza checkboxy, ale jak zaznacze tylko ostatniego, to zaznaczy potem pierwszego... Wersja z:
nie dziala (nie zaznacza)... Kazdy zawod osoby mam: $osoba[1][0][0] - pierwszy zaznaczony zawod $osoba[1][1][0] - drugi zaznaczony. |
|
|
![]()
|
|
Oj ja już z tobą nie wytrzymuję
![]() $tablica1 - tablicy wszystkich dostępnych zawodów (wszystkie checkboxy) $tablica2 - tablica zawodów danego gostka (checkboxy, które należy zaznaczyć) zapomnij o swojej strukturze (albo zmien ją do tych dwóch tablic) i będzie dzialać. no i powiedz mi jeszcze czemu ty value checkboxa warunkujesz? Przecież to bez różnicy czy to jest edycja, czy też nowy wpis. Wyswietlasz wszystkie zawody. Warunkować masz tylko ich zaznaczanie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Temat uwazam za zamkniety
![]() Dzieki za cierpliwosc i dobre rady :-) for You nospor |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 00:57 |