![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chcialbym aby po kliknieciu na dany link wykonalo sie takie przypisanie a ogolniej by wartosc zmienej $row_lokata['NrLokaty'] poleciala na druga strone.Jak moge to uzyskać? (jak poprawić ten kod?) Bardzo Dziekuje za wszelką pomoc!!! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie możesz u klienta dodać kodu php, który wykonuje się na serwerze.
Jedyna droga to formularz. Nie bardzo kumam resztę twego wywodu, więc nie jestem w stanie nic więcej ci powiedzieć. Jakie dane są wprowadzone przez klienta? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Masz racje, troche zamieszałem...chodzi o to że mam dynamiczna tabele ktora pobiera rekordy z bazy i wyswietla je-zrobione w petli 'do... while'.Przy kazdym jest link 'edycja'.Klikajac na niego odesle mnie do strony z edycja ale musze jeszcze przeslac klucz rekordu by wiedziec co ma byc edytowane.Mam dwie opcje przeniesienia tej wartosci: $_SESSION albo $_POST.Chcialem ominac formularz by nie tworzyl ich przy kazdym wyswietlonym rekordzie i wysylal polem typu hidden wiec zaczalem kombinowac z $_SESSION ale zapomnialem o najwazniejszym-php dziala na serwerze.
Nie mam innych pomyslow jak to zrobic...wiec jesli przychodzi Ci cos do glowy to plizzzzz napisz. Dzieki ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
I wszystko jasne. Formualrz nie potrzebny. Tam gdzie masz link dodawaj do url parametr np. id=jakiesid. gdzie id to id twojego edytowanego czegoś.
Na stronce edycji pobieraj w php z url to id, czyli $id=$_GET['id']. Ot i po sprawie ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no tak, ale ja chcialem uniknac przesylania czegokolwiek przez url , dlatego wszedzie uzywam POSTa a to laczy sie z formularzem :/...ale jakkolwiek dzieki za podpowedz,..to zawsze jakis piece of information..Pozdrawiam
![]() |
|
|
![]()
|
|
OJ, url'em możesz przesyłać zakodowane informacje. Koduj to id, a potem dodawaj do url. W edycji najpierw odkoduj.
Formularz w tym przypadku to lekka przesada, aczkolwiek też może być -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
hm....a jak sie dodaje id do urla....?<rzecz nowa>.Chcialem tego uniknac bo pisze interfejs do banku elektronicznego i wzoruje sie na LukasBanku ktory niczego nie przesyla przez url (podobnie chyba mbank), albo w jakis magiczny sposob ukrywa to co przesyla bo poza adresem strony nic tam nie ma.
|
|
|
![]()
|
|
url z id:
jakiescos.com.pl?id=4 oczywiscie tu id jest niezaszyfreowane -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ALE...wartosc id musi byc dynamiczna (bo to nie moze byc id z kosmosu tylko z bazy,czyli php) wiec chyba pomysl z $_GET tez odpada i zostaje formularz....
|
|
|
![]()
|
|
no ale jak wyswietlasz dane w liscie, to masz tez chyba i id. Więc wystarczy tylko to do linku dopisać. Nie wiem jak u ciebie te generowanie listy wygląda, ale może być tak:
Już lapiesz? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Racja...sorry....calosc w echo...ale ze mnie ma....
![]() Dzieki.A w urlu i tak nic nie widac bo site jest na ramkach ![]() |
|
|
![]()
|
|
ramki nie ramki do url i tak można się dostać. pamiętaj aby id szyfrować (w twoim rzypadku)
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Czy moglbys mi pomodz, pokazac jak zaszyfrowac to id? md5 odpada pewnie...
|
|
|
![]()
|
|
no tak. md5 odpada bo szyfruje tylko w jedną stronę.
Gdzies kiedy znalazlem do szyfrowania funkcje:
$pwd - klucz (taki sam do szyfrowania jak i odszyfrowania) $data - text do szyfrowania/odszyfrowania Są jeszcze innne. POszukaj na necie. A ja już spadam domciu. jak coś to dopiero jutro będę dostępny -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
DZIENX!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 20:02 |