![]() |
![]() |
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
No to chce zrobić "cookie w MySQL" czyli stworzyć tabelę która ma listę zalogowanych użytkowników i przy każdym wywołaniu strony sprawdzać czy użytkownik jest zalogowany czy nie. Ma to plusy i minusy, ale pytam czy fajny/opłacalny pomysł
![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Chyba system sesji.
W pewnym sensie + ma, np. ilość sposobów sprawdzenia czy użytkownik jest zalogowany (ja jak narazie nalazłem aż 2 ![]() |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
No właśnie moim zdaniem byłoby to lepsze od cookis ale znacznie wolniejse
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
obsluge cookie nie wszyscy maja wlaczona
![]() wiec co - mysql czy sesje? bo tak ogolnie, to pomysl fajny ... jestem jednak ciekaw, o jakich stratach w czasie mowicie. ile to moze wynosic? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomysłowe, ale dużo wolniejsze. Przy dziesięciu użytkownikach nie będzie odczuwalne jakieś większe obciążenie, ale kiedy użytkowników ma być więcej, możę to naprawdę spowalniać proces. Raczej wybrałbym sesje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Wg mnie najlepsze sa sessje na bazie danych :-) to jeszcze zalezy czasem lepiej zrobic sesje oparta o baze danych.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sesje to sesje, a mysql to sposob przechowywanie danych sesji.
User jest identyfikowany po wartosci ciasteczka (lub przez przekazanie parametru w URLu). Ale po co to robic --> session handler + autoryzacja daja ci od razu dane o zalogowanych userach: sprawdzasz stan zalogowania usera i juz wiesz ilu jest zalogowanych. -- ten post mial byc pod postem hmmm'a Ten post edytował dr_bonzo 9.04.2005, 20:18:18 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:15 |