![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 7.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wykorzystuje bardzo prosty kod. Działał on bez problemu do czasu, aż kilku użytkowników w sieci przesiadło się na Win XP.
Zadaniem skryptu jest pobranie pliku z servera. Dla użytkowników ważne jest przede wszystkim łatwe otwarcie pliku, zapoznanie się z jego treścią - pliki zachowują rzadko. W W2K po uruchomieniu skryptu mają wybór otworzyć lub zapisać i w 99% procentach wybierają to pierwsze. W XP mogą tylko zapisać - w ogóle nie ma przycisku Otwórz. Testowałem na kilku maszynach z XP (jest to zachowanie standardowe). Co ciekwę problemu nie ma w Firefoksie, a tylko w IE. Pdp jest to kwestia SP2 (nadal nie udało mi się tego zidentyfikować), niemniej nie chcę zmianiać ustawień na każdym PC. W jaki sposób po stronie kodu mogę to wyeliminować? <?php $name='..\\pliki\\'.$nazwa; if(!file_exists($name)){ echo('Nie ma takiego pliku na serwerze!'); return; } $fd = fopen($name,"r"); $size = filesize($name); $contents = fread($fd, filesize($name)); fclose($fd); header("Content-Type: application/octetstream;"); header("Content-Length: $size;"); header("Content-Disposition: attachment; filename=$name;"); echo $contents; ?> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ten kodzik co podales jest odpowiedzią na przycisk otwórz. Z twojego opisu wynika, że wogóle nie pojawia się przycisk otwórz, więc chyba psu na budę ten kod.
SP2 xp często pojawiają się niewyjaśnione problemy. NIe ty pierwszy i nie ostatni -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:13 |