Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> za dużo plików do wyświetlenia danych, php/bazy danych
nie ja

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

mam baze danych do której łącze się za pomocą php
wszytskie dane wczytywane są z formularzy HTML (plik1), metodą POST przekazywany do drugiego pliku, gdzie odpowiedni kod php sprawdza dane i wrzuca je do bazy danych, a następnie wywoływany jest trzeci plik wyświeltlający zawartość danej (aktualnie modyfikowanej tabeli)... wszytsko działa pięknie i bez problemu

mój problem polega na tym, że tabel ( w tym i formularzy do wpisywania do nich) mam około 16 ( z czasem może będzie nawet więcej) i tworzenie trzech plików dla każdej... wydaje mi się troche nadmiarowe... szczególnie chodzi mi o plik wyświeltający zawartości tabel...
plik wyświetlający tabele ma prostą postać: najpierw wyrzuca etykiety kolumn (często inne niż nazwy kolumn w tabeli/bazie danych), a następnie prostymi pętlami "for" wyświetla całą zawartość tabeli. Kliknięcie na nagłówek danej kolumny powoduje przesortowanie tabeli względem tej właśnie kolumny.

wymyśliłam trzy rozwiązania mojego problemu i chciałabym, aby doświadczenie php'owcy podpowiedzieli mi które jest lepsze...

1) stworzyć jeden plik do wyświetlania wszystich tabel, gdzie wczytując zmienną $table będę decydować, która tablica jest wyświetlana
wady: trzeba by przy pomocy "if" sprawdzać która to tabela by wydrukawać
inne nagłówki kolumn dla każdej tabeli
2) stworzyc w bazie danych nową tabelę, gdzie będą przechowywane
(tablica, nazwa kolumny, etykieta kolumny) i stąd pobierać etykiety
- to również realizowane w jednym pliku php
3) stworzyć poprostu 16 plików, każdy do drukowania osobnej tabeli

z góry za wszelką pomoc
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:08