![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam baze danych do której łącze się za pomocą php
wszytskie dane wczytywane są z formularzy HTML (plik1), metodą POST przekazywany do drugiego pliku, gdzie odpowiedni kod php sprawdza dane i wrzuca je do bazy danych, a następnie wywoływany jest trzeci plik wyświeltlający zawartość danej (aktualnie modyfikowanej tabeli)... wszytsko działa pięknie i bez problemu mój problem polega na tym, że tabel ( w tym i formularzy do wpisywania do nich) mam około 16 ( z czasem może będzie nawet więcej) i tworzenie trzech plików dla każdej... wydaje mi się troche nadmiarowe... szczególnie chodzi mi o plik wyświeltający zawartości tabel... plik wyświetlający tabele ma prostą postać: najpierw wyrzuca etykiety kolumn (często inne niż nazwy kolumn w tabeli/bazie danych), a następnie prostymi pętlami "for" wyświetla całą zawartość tabeli. Kliknięcie na nagłówek danej kolumny powoduje przesortowanie tabeli względem tej właśnie kolumny. wymyśliłam trzy rozwiązania mojego problemu i chciałabym, aby doświadczenie php'owcy podpowiedzieli mi które jest lepsze... 1) stworzyć jeden plik do wyświetlania wszystich tabel, gdzie wczytując zmienną $table będę decydować, która tablica jest wyświetlana wady: trzeba by przy pomocy "if" sprawdzać która to tabela by wydrukawać inne nagłówki kolumn dla każdej tabeli 2) stworzyc w bazie danych nową tabelę, gdzie będą przechowywane (tablica, nazwa kolumny, etykieta kolumny) i stąd pobierać etykiety - to również realizowane w jednym pliku php 3) stworzyć poprostu 16 plików, każdy do drukowania osobnej tabeli z góry za wszelką pomoc |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:08 |