![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ... do napisania mam szyfr cezara i napotkałem kilka problemów ...
dokładnie chodzi mi o to zeby pobrać tekst z formularza , zaszyfrować i wyświetlić : z formularzem sobie poradziłem ... mam juz tekst w zmiennej problem w tym jak przesunać kazda literke np o 3 w prawo ... i tu pytanie czy nie ma innej mozliwości niz skorzystanie z chr(); i ord(); a poźniej z pętli :?: jeśli nie - to jak pobrać z tekstu kazda literke osobno :?: chodzi mi o to zeby kazda literke z tekstu przesunać o określoną liczbe miejsc w prawo z góry dzieki .. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co mi się wydaje, to Cezar używał ROT-13 (przesunięcie o 13 liter). Funkcja to str_rot13().
Można także tak: a) statycznie
![]()
Wszystko pisze w manual'u, czy tak trudno zajrzeć ? >> php.net/str_rot13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
thinx ...
a co do manuala to ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Dokładnie to Cezar stosował przesuniecie o trzy.
Link: http://www.algorytm.cad.pl/Crypto/1-10/crypto1.html Ale to tak tylko jako ciekawostkę. Stosował także szyfr macierzowy z tego co pamiętam. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:57 |