hej pisze sobie male forum i cos jest nie tak. forum składa sie z 2 plików index.php i forum.php . Plik index.php wyswietla mi wszystko jesli chce kliknąc nowy post jest ok pojawia sie formularz ale nie dodaje wpisów do bazy danych
jakby co to nizej źródełka
<html><head><title>Forum</title>
<style>
a {font-size: 9pt; font-color: yellow;}
</style></head>
<body bgcolor=#77ffff>
<h2>Forum</h2>
<a href=\"index.php\">Wszystkie posty</a><br>
<a href=\"forum.php\">Wyślij nowy post</a><hr>
<?php
function wypiszforum ($nr) {
for ($i=count($fref); $i>=1; $i--) { if ($fref[$i] == $nr) {
print \"<li><a href=\"index.php?nr=$i\">$ftytul[$i]</a>, \". \"<i>$fosoba[$i], $fdata[$i]</i>\";
wypiszforum ($i);
}
}
}
die (\"Nie mogę połączyś się z MySQL\"); die (\"Nie moge połączyć sie z cwphp\");
if ($nr>0) {
$wynik = mysql_query (\"SELECT osoba, tytul, tresc, data FROM forum WHERE nr=$nr\"); $tresc = $rekord[2]; $tytul = $rekord[1];
print \"<h3>$rekord[1]</h3>\"; print \"<p>Wysłany przez <b>$rekord[0]</b>, <b>$rekord[3]</b>;\"; print \"</p><p>$rekord[2]</p><hr>\"; print \"<a href=\"forum.php?ref=$nr\">Wyślij odpowiedź</a><hr>\"; } else { $nr = 0; }
} else { $nr = 0;}
$wynik = mysql_query (\"SELECT nr, osoba, tytul, data, ref \". \"FROM forum\");
$fref[$rekord[0]] = $rekord[4];
$fdata[$rekord[0]] = $rekord[3];
$ftytul[$rekord[0]] = $rekord[2];
$fosoba[$rekord[0]] = $rekord[1];
}
wypiszforum ($nr);
?>
</body>
</html>
forum.php
html><head><title>Forum</title>
<style>
a {font-size: 9pt; font-color: yellow;}
</style></head>
<body bgcolor=#77ffff>
<h2>Forum</h2>
<a href=\"index.php\">Wszystkie posty</a><br>
<a href=\"forum.php\">Wyślij nowy post</a><hr>
<?php
die (\"Nie mogę połączyć się z MySQL\"); die (\"Nie mogę połączyć się z cwphp\");
if ($_POST['co'] == 'wyślij') {
if ($ty && $os && $tr) {
$query = (\"INSERT INTO forum (osoba, tytul, tresc, \".
\"data, ref) VALUES ('$os', '$ty', '$tr', now(),
'\".$_GET['ref'].\"')\");
print 'Wpis dokonano. <a href=\"index.php\">Guestbook</a>'; }
else {
$tresc = $_POST['tresc'];
$tytul = $_POST['tytul'];
$osoba = $_POST['osoba'];
}
} elseif ($_GET['ref']>0) {
$wynik = mysql_query (\"SELECT osoba, tytul, tresc, data FROM forum WHERE nr=\" .$_GET['ref']); $tresc = $rekord['tresc']; $tytul = $rekord['tytul'];
$tresc = str_replace (\"n\", \"n: \", $tresc); $tresc = \": \".$tresc; if (!(ereg(\"^Re: \", $tytul))) { $tytul = \"Re: \".$tytul;
}
print \"<h3>Odpowiedź na post: \".$rekord['tytul'].\"</h3><p>Wysłany przez \"; print \"<b>\".$rekord['osoba'].\"</b>\"; \"<b>\".$rekord['data'].\"</b>, </p>\".$rekord['tresc'].\"<br><hr>\";
}
}
print \"<h3>Wyślij posta:</h3>\"; print \"<form method=post><input type=\"hidden\" name=\"co\" value=\"\"; print \"wyslij\"><input type=\"hidden\" NAME=\"ref\" value=\"\".$_GET['ref'].\"\">\"; print \"<b>Osoba:</b><br><input type=\"text\" name=\"osoba\" \"; print \"value=\"$osoba\" size=60><br>n<b>Tytuł postu:</b><br>\"; print \"<input type=\"text\" name=\"tytul\" value=\"$tytul\" \"; print \"size=60><br><b>treść:</b><br><textarea name=\"tresc\" \"; print \"rows=10 cols=60>$tresc</textarea><br>n\"; print \"<input type=\"submit\" value=\"Wyślij\">\"; ?>
</body>
</html>
i w momencie gdy niby klikam przycisk "WYŚLIJ" i wracam do strony "pokaz wszystkie posty" to jest tam pusto
byłem na forum strefaphp.net i po poradach podacnych przez userów czyli zmianie czesci kodu na ten nizej
<?php
$ref = $_GET['ref'];
$query = \"INSERT INTO `forum` (`osoba`, `tytul`, `tresc`, `data`, `ref`) VALUES ('$os','$ty', '$tr', now(), '$ref')\";
?>
teraz jak klikne na linki podane w poscie wyżej to pojawiają mi sie formularze ale nie wysyła/nie dodaje ich do dany bazy