![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Witam.
Chcę zaznaczyć, że nie wiem, czy to powinno być tu, jeśli nie, to przenieście. Mam 2 selecty w php: i jest drugi, ale to mniejsza o to jak on wygląda. Chcę zrobić, aby początkowo ten drugi był pusty, a gdy wybiore sobie jakąś opcję z tego pierwszego selecta, to pokazały mi się jakieś tam wybory w drugim... Tak jak np. z województwami. Np. jeśli w pierwszym wybiore województwo np. Mazowieckie, to w drugim pokazą mi sie niektóre miasta z tego województwa (Wa-wa, Pruszków, Wołomin etc.) Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprosciej i najszybciej jest zrobic to z przeladowaniem strony => odczytanie wartosci z pierwszego (jakiegos id), wygenerowanie zapytania i wyswietlenie 2.
Jesli chesz kombinowac bez przeladowanie, to poszukaj bo na forum kilka dni temu bylo o dynamicznym div, mozesz to wykorzystac do ladowania opcji. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Ociu: przypisz sobie ta funkcje do onchange do selecta:
Kod <script> function onSelectChange() { // dwuwymiarowa tablica, zawierajaca wartosci do poszczegolnych elementow pierwszego selecta var values = [['blah', 'blaaah', 'blaaaaaaaaaaaaah'],['foo', 'bar', 'foobar']]; // referencja do pierwszego selecta var pierwszy = document.getElementById('pierwszy'); // referencja do drugiego selecta var drugi = document.getElementById('drugi'); if(drugi.length > 0) { // usuwamy opcje drugiego selecta jesli ponownie zmieniono wybor w pierwszym for(var i=0; i < drugi.length;) { drugi.remove(drugi.length-1); } } var arr = values[pierwszy.selectedIndex]; for(var i=0; i < arr.length; i++) { var option = document.createElement('option'); option.text = arr[i]; // dodajemy nowy element drugi.add(option, null); } } </script> Możesz jakoś połaczyć JS i php, zeby zainicjowac ta dwuwymiarowa tablice ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@dasko Jesli tych miast bedzie bardzo duzo to moze to sie dlugo ladowac, lepiej mozna sie zastanowic nad czyms "dynamicznym"
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że Ociu nie chce robić listry miast, podał tylko taki przykład
![]() Forum jest JavaScript, więc rozwiązujemy po stronie klienta ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Właśnie chodzi o to, że chcę i te miasta będą pobierane za pomocą php z bazy danych
![]() |
|
|
![]()
|
|
Ja bym to zrobil tak jak wczesniej pisalem np dynamiczne doladowywanie miast wedlug wybranego wojewodztwa. Mozesz uzyc do tego dynamicznego doladowywania div. Watek juz na tym forum sie pojawil.
Zlym i to bardzo zlym pomyslem jest ladowanie calej listy miast z wszystkich wojewodztw, moze to zajac troche czasu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie to nie było by na zasadzie wpakowania wszystkich miast. Aktualnie pisze system 'atrakcji turystycznych', czyli hotele, pływalnie, kina etc. I to wszystko działo by się przez formularz. Koleś wybiera Województwo, Potem wpisuje miasto, różne dane i dodaje swoją ofertę.
Potem by to wywaliło tylko miasta z wybranego województwa, w których są już jakieś hotele etc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysle ze to moze sie przydac
![]() |
|
|
![]()
|
|
przyda, przyda
![]() Ten post edytował Ociu 16.04.2005, 06:15:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 4 Dołączył: 22.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może to się przyda:
link |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 04:33 |