|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
witam,
mam powazny problem. ponizszy kod ma wstawiac do koszyka produkt jesli nie ma takiego produktu w koszyku lub dodawac wiecej sztuk do istniejacego juz w koszu produktu... niestety zamiast 1 szt wstawia 2 szt a zamiast 5 szt wstawia 10 szt, itd... co oznacza ze wykonuje oba wstawienia pomimo ze sa warunkowe... dlaczego moje warunki nie dzialaja?
prosze o porady, rml. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
A co to sa za zmienne $produkt, $szt, $SESS_exist?
Sprawdz czy te zmienne maja poprawne wartości i sprawdz kazdy warunek po kolei. Najlepiej metoda eliminacji, az do skutku;) -------------------- If I Cant.... Do It... Homieee Ite Cant Be Doooone
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
hej,
$produkt, $szt to zmienne podawane przez <form> dotyczace produktu i ilosci wkladanych do koszyka, a $SESS_login to zmienna w sesji ktora przyjmuje wartosci YES lub NO w zaleznosci czy ktos jest zalogowany czy nie... odpowiada za to zeby nie pozwolic dodawac do koszyka osobie nie zalogowanej... wyglada na to, ze wszystkie warunki sa ok, a do tego zmienne tez, dlatego ze rekord dodawany do bazy jest dobry. tylko tyle ze niepotrzebnie dodawany dwa razy... no ide jeszcze przejsc po raz kolejny ten kod pozdro, rml. |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Legionowo Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeśli są to dane pobierane z formularza to powinno być chyba $_POST[] a poza tym jak sprawdzasz czy zostało coś wpisane to nie sprawdzaj == TRUE tylko używaj funkcji empty" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual() tzn. zrób tak:
|
|
|
|
|
|
|
|
sluchajcie, rozpoznawanie zmiennych jest ok, ify tez sa ok
czy sa jakies momenty w ktorych mysql moze dublowac wpis? kurde, pomocy! pozdro, rml. Ten post edytował rml 4.04.2005, 00:51:42 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%)
|
Daj headerem na inny plik po dodaniu danych do mysql'a wtedy po odświeżeniu nie wykona Ci ponownie zapytania.
-------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
|
|
|
|
|
witam,
z tamtym sie uporalem w sposob prostacki - zrobilem ifa sprawdzajacego czy taki wpis istnial w bazie... ale... okazuje sie ze to nie jest problem jednostkowy!!! wlasnie napisalem inny zupelnie kawalek kodu i on tez dodaje dwa rekordy identyczne czym to moze byc spowodowane? wiem napewno ze to wina tego ze dwa razy przetwarza plik - bo mam w nim losowanie liczby i wstawienie do bazy... i oba rekordy sa identyczne poza ta liczba... czyli musial sie cofnac, zeby ja jeszcze raz wygenerowac! co moze powodowac takie objawy? pomozcie, bo jest 4 rano a ja nie wiem jak sie z tym uporac... pzdr, rml. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 3 Dołączył: 18.12.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat(rml @ 2005-04-02 14:39:40) witam, mam powazny problem. ponizszy kod ma wstawiac do koszyka produkt jesli nie ma takiego produktu w koszyku lub dodawac wiecej sztuk do istniejacego juz w koszu produktu... niestety zamiast 1 szt wstawia 2 szt a zamiast 5 szt wstawia 10 szt, itd... co oznacza ze wykonuje oba wstawienia pomimo ze sa warunkowe... dlaczego moje warunki nie dzialaja? prosze o porady, rml.
? -------------------- Praktyczne wprowadzenie do JavaScript dla poczatkujacych!
Simplicity of web programming - ferrante.pl blog Functionite - szkolenia JavaScript |
|
|
|
|
|
|
|
ferr, nie bardzo rozumiem co masz na mysli
bo zmian w kodzie nie widze... jesli to jakis niuans to moze napisz o co chodzi... wciaz nie rozwiazalem tego problemu... okropnosc |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 01:47 |