![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 5 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zrobić aby animacja flash była linkiem, ale link nie może być wbudowany w animacje.
Niestety coś takiego nie działa: <a href=......> <object....>......</object> </a> Ma ktoś jakiś pomysł? Dzieki -------------------- zmoderowano - rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Bochnia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm trochu lipa jak to nie działa, bo nie ma innej możliwości wstawienia Flasha na strone niż object i tworzenia linków przez a
![]() -------------------- Strusionet - Gentoo Linux | New design CSS Demo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ja na flash się nie znam, ale kiedyś zleciiliśmy zrobienie flasha, i w samym flashu były linki. Może też zrób linka w samym flashu
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 5 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Własnie chodzi mi żeby nie robić na sztywno linku w pliku swf.
Ale już sobie poradziłem, dla zaciekwionych podaje rozwiązanie ![]() Kod <script language="javascript"> function baner_klik() { window.open("dowolny_link") } </script> a w pliku swf użyłem Kod getURL("javascript: baner_klik();") Może sie komuś przyda ![]() -------------------- zmoderowano - rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak, a co wtedy kiedy nie mozesz edytowac pliku flash
bo masz jedynie plik swf |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie da się zrobić tego bez edycji pliku źródłowego. Była już o tym temat.
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki tworczy pomysl - poprawcie mnie jesli to niemozliwe - moze by przykryc film flasha jakas przezroczysta warstwa i te warstwe lub znajdujacy sie na niej przezroczysty element podlinkowac. Jest to rodzaj triku ale moze zadziala?
-------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zadziała
![]() Flash zawsze ustawi się wyżej niż jakakolwiek warstwa. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no nie wiem ja pamietam ze bylo kiedys u mnie w pracy takie rozwiazanie
to byl chyba przezroczysty gif, tylko ze to bylo na dpstawie pozycji absolutnej, a czy ktos wie czy mozna nalozyc na siebie elementy jeden na drugi ale nie korzystajac z pozycji absolutnej ![]() ponizej rozwiazanie niezbyt profesjonalne ale jak narazie nie mam innego Ten post edytował php programmer 13.02.2006, 13:09:18 |
|
|
![]()
|
|
Wiem że się powtarzam, ale to nie zadziała
![]() poza tym @php programmer Cytat no tak, a co wtedy kiedy nie mozesz edytowac pliku flash bo masz jedynie plik swf a potem: Cytat no nie wiem ja pamietam ze bylo kiedys u mnie w pracy takie rozwiazanie to byl chyba przezroczysty gif, tylko ze to bylo na dpstawie pozycji absolutnej, Skoro znałeś rozwiązanie (pomijam fakt że jest błędne) to po co zadawałeś pytanie ![]() Nabijania postów nie lubimy. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
To nie jest wcale nabiajnie postu.
Po pierwsze to co napisałem działa, bo dziś tego uzyłem, ale działa tylko w IE a w FF już nie dlatego moje pytanie pomimo ze niby sam sobie dałem odpowiedź nie jest bezcelowe, bo moja własna odpowiedź nie jest do końca dobra bo po pierwsze działa jedynie w IE a po drugie trzeba korzystać z pozycji absolutnej czego wole uniknąc Ten post edytował php programmer 13.02.2006, 23:08:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(revyag @ 2006-02-13 13:30:09) Nie zadziała ![]() Flash zawsze ustawi się wyżej niż jakakolwiek warstwa. @revyag - jestes pesymista - zadziala tylko trzeba przykryc jednego flasha innym, wypozycjonowac absolutnie i nadac z-index. Sprawdzalem tylko pod FF. edit -------------------- @php programer - nie unikaj pozycjonowania absolutnego. Pamietaj ze pozycjonowanie absolutne dokonuje sie wzgledem bloku obejmujacego, a blokiem obejmujacym nie musi byc okno przegladarki. Jak mozna przeczytac na http://www.kurshtml.boo.pl/ Cytat Blokiem obejmującym zwykle jest okno przeglądarki lub ramka. Jednak jeżeli element, który pozycjonujemy znajduje się wewnątrz innego elementu, który wcześniej został poddany pozycjonowaniu (absolutnemu, relatywnemu lub ustalonemu), to położenie jest obliczane względem pozycji tego elementu nadrzędnego, a nie okna przeglądarki.
Ten post edytował bigZbig 14.02.2006, 08:38:03 -------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czemu właściwie przeglądarki nie obsługują takiego prostego
Kod <a><object></object></a> ? Jest o tym jakaś wzmianka na W3C?
|
|
|
![]()
|
|
Tak, przyznaję się do błędu
![]() ![]() Zgodnie ze wskazówkami ze strony macromedii link udało sie zrobić odnośnik na obiekcie flasha. Kod <style type="text/css"> div#flash, a#flashlink { position:absolute; left:0; top:0; } a#flashlink { display:block; } a#flashlink img { border:0; } </style> Flash osadzony według: flashsatay Zgodnie z tym co napisał php programmer trzeba przykryć flasha przeźroczystym gifem o rozmiarach flasha. Dodatkowo należy ustawić parametr wmode, oznaczający przeźroczystość filmu. Wada tego rozwiązania jest oczywista - pozycjonowanie absolutne, ale jak ktoś nie ma wyjścia to pewnie mu się to przyda. Zaleta jest taka że ff,ie i opera poprawnie to interpretują. Można to zrobić też bez elementu a. Wypozycjonować absolutnie sam obrazek i dać mu zdarzenie onclick. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
revyag
Ja zrobiłem jak napisałeś, ale to zachowuje się tak jak to moje tzn w IE ok ale juz w FF gif chowa się pod spód i klikanie nic nie daje |
|
|
![]()
|
|
No to coś źle zrobiłeś
![]() Dodałeś do kodu osadzającego flasha:
bez tego nie pójdzie. Jak napisałem wyżej, sprawdziłem i pod ie,ff,opera działa bez zarzutu. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
oczywisciez ze dodalem transparent
a mozesz dac link, gdzie masz to działające? |
|
|
![]()
|
|
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobre, tylko kiedy ktoś tak jak ja używa FX + FlashBlock to wtedy ni ma szans na zobaczenie flasha
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No ale nie mówimy tu o takim przypadku. Chodziło o to aby bez ingerencji w źródło flasha, zrobić z niego klikalnego linka
![]() -------------------- -------------
------ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 12:09 |