![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Stargard Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zerwać sesję zaraz po zamknięciu przeglądarki? Bo normalnie jak zamknę przeglądarkę to nie zrywa sesji tylko trwa ona nadal... Jak to zrobić?
[offtopic]Nie znalazłem nic o tym traktującym, więc mnie tutaj nie zjechać przy pierwszym poście ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Hmm moge się mylić ale w php.ini masz taki wpis
session.cache_expire= ![]() i podajesz mu po jakim czasie ma przerwać sesję, poza tym jest jeszcze session.cookie_lifetime=0 kończy sesję po wyłączeniu przeglądarki. No chyb że nie masz dostępu do php.ini to wtedy nie wiem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Stargard Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie o to chodzi że niestety nie mam dostępu do php.ini
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Jeśłi rzeczywiście bład tkwi w ustawieniach php, to pomoże:[php:1:9023b5c371]<?php
ini_set ('session.cookie_lifetime',0); ?>[/php:1:9023b5c371] poczytaj też o session_cache_limiter () - też może się przydać, choć to trochę off topic ![]() -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2002 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecenie:
Kod <?php
ini_set ('session.cookie_lifetime',0); ?> spowoduje przypisanie czasu ważności cookie do chwili zamknięcia przeglądarki, ale nie zniszczy rzeczywistego pliku sesji. Stare i niepotrzebne pliki możesz usuwać automatycznie odpowiednio zmieniając wartości dla session.gc_probability i session.gc_maxlifetime. Nasuwa się jeszcze inne rozwiązanie, czyli połącznie JavaScript i php: w znaczniku body wywołać poleceniem OnUnload otwarcie nowego okienka, w którym kod php usunie sesję, a po tym okienko samo się zamknie (znowu używając JS, czyli window.close). W sumie nie stosowałem takiego rozwiązania, ale powinno być OK :wink: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nasuwa się jeszcze inne rozwiązanie, czyli połącznie JavaScript i php: w znaczniku body wywołać poleceniem OnUnload otwarcie nowego okienka, w którym kod php usunie sesję, a po tym okienko samo się zamknie (znowu używając JS, czyli window.close). W sumie nie stosowałem takiego rozwiązania, ale powinno być OK :wink:
domm, trzeba Ci tu przyznać rację. Można zrobić taki bajer z pop-upem (sam kiedyś takie coś zrobiłem, gdy chciałem znać dokładną liczbę odwiedzających moją stronkę), ale odradzam! Prawie każdy wie, co internaute wnerwia najbardziej! A są to właśnie różnego rodzaju bezsęsowne okienka, które niewiadomo skąd są...Dodatkowo istnieje możliwość że odwiedzający ma zablokowaną funkcję pop-up, przez jakiś tam programik z rodziny Killerów ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Thx all, już sobie dzięki wam poradziłem
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 03:16 |