Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [sesje]Niszczenie sesji przy wyłączeniu przeglądarki
klozz

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jak zerwać sesję zaraz po zamknięciu przeglądarki? Bo normalnie jak zamknę przeglądarkę to nie zrywa sesji tylko trwa ona nadal... Jak to zrobić?
[offtopic]Nie znalazłem nic o tym traktującym, więc mnie tutaj nie zjechać przy pierwszym poście smile.gif[/offtopic]
Go to the top of the page
+Quote Post
migacz

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Hmm moge się mylić ale w php.ini masz taki wpis
session.cache_expire=questionmark.gif?
i podajesz mu po jakim czasie ma przerwać sesję, poza tym jest jeszcze
session.cookie_lifetime=0
kończy sesję po wyłączeniu przeglądarki.
No chyb że nie masz dostępu do php.ini to wtedy nie wiem.
+Quote Post
klozz

-----

No właśnie o to chodzi że niestety nie mam dostępu do php.ini sad.gif A może znacie jakieś inne sposoby :?:
+Quote Post
DeyV

Grupa: Zarząd

Jeśłi rzeczywiście bład tkwi w ustawieniach php, to pomoże:[php:1:9023b5c371]<?php
ini_set ('session.cookie_lifetime',0);
?>[/php:1:9023b5c371]
poczytaj też o session_cache_limiter () - też może się przydać, choć to trochę off topic winksmiley.jpg

--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
+Quote Post
domm

-----

Polecenie:
Kod
<?php

ini_set ('session.cookie_lifetime',0);

?>

spowoduje przypisanie czasu ważności cookie do chwili zamknięcia przeglądarki, ale nie zniszczy rzeczywistego pliku sesji. Stare i niepotrzebne pliki możesz usuwać automatycznie odpowiednio zmieniając wartości dla session.gc_probability i session.gc_maxlifetime.
Nasuwa się jeszcze inne rozwiązanie, czyli połącznie JavaScript i php: w znaczniku body wywołać poleceniem OnUnload otwarcie nowego okienka, w którym kod php usunie sesję, a po tym okienko samo się zamknie (znowu używając JS, czyli window.close). W sumie nie stosowałem takiego rozwiązania, ale powinno być OK :wink:
+Quote Post
CyberBob

-----

Cytat
Nasuwa się jeszcze inne rozwiązanie, czyli połącznie JavaScript i php: w znaczniku body wywołać poleceniem OnUnload otwarcie nowego okienka, w którym kod php usunie sesję, a po tym okienko samo się zamknie (znowu używając JS, czyli window.close). W sumie nie stosowałem takiego rozwiązania, ale powinno być OK  :wink:

domm, trzeba Ci tu przyznać rację. Można zrobić taki bajer z pop-upem (sam kiedyś takie coś zrobiłem, gdy chciałem znać dokładną liczbę odwiedzających moją stronkę), ale odradzam! Prawie każdy wie, co internaute wnerwia najbardziej! A są to właśnie różnego rodzaju bezsęsowne okienka, które niewiadomo skąd są...Dodatkowo istnieje możliwość że odwiedzający ma zablokowaną funkcję pop-up, przez jakiś tam programik z rodziny Killerów winksmiley.jpg, np. ja korzystając z Opery 7 mam właśnie tak ustawione...A więc klozz, tak jak napisał DeyV ini_set(), i tak jak napisał smile.gif domm: session.gc_probability i session.gc_maxlifetime...I po problemie.
+Quote Post
klozz

-----

Thx all, już sobie dzięki wam poradziłem biggrin.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 03:16