![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 4 Dołączył: 22.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam próbuje odpalić sobie mod_rewrite w pliku .htaccess na serwerze WebServ :/
Lecz gdy wpisuje taki kod: Kod Options FollowSymLinks RewriteEngine On RewriteRule ^index.html$ index.php [L] RewriteRule ^([^-]+).html$ index.php?strona=$1 [L] To dostaje błąd numer 500: Kod BŁĄD 500 Wewnętrzny błąd serwera! Czy popełniłem jakiś błąd w pliku .htaccess ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sproboj tak
Kod RewriteEngine On RewriteRule .* index.php Jezeli dalej dostajesz 500'tke to znaczy ze nie mozesz korzystac z plikow .htaccess, sorry. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 17.03.2003 Skąd: Wejherowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bendi: nie siej herezji bo załamiesz kolesia
![]() Zacznij od sprawdzenie httpd.conf: Kod LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.so Prawdopodobnie masz przed LoadModule znak komentarza (#) - musisz go usunąć. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 4 Dołączył: 22.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No udało mi się ukatywnić mod_rewrite w pliku httpd.conf lecz teraz następny problem :/
Wpisuje sobie takie reguły: Kod Options FollowSymLinks RewriteEngine On RewriteRule ^index.html$ index.php [L] Po wpisaniu index.html wcale nie wyświetla mi strony index.php Napewno to ustawienia serwera dlatego bo umieściłem taki sam plik na serwerze w necie i już wszystko działa :/ no i nie wiem co mam teraz zrobić POMÓŻCIE ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 22.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odpowiedz troche po czasie ale ostatni sam miałem taki problem (znaczy dziś i przez cały dzień szukałem rozwiązania) i nie potrafiłem sobie poradzić ale udało się! i dla przyszłych szukaczy też może się powiedzie oto opis jak tego dokonałem! (robiłem to na wersji WebServ 1.2)
edycja pliku c:\WebServ\apache2\conf\httpd.conf przechodzimy do lini ~248 i zamieniamy fragment z: Kod <Directory /> Options FollowSymLinks AllowOverride None </Directory> na: Kod <Directory /> Options FollowSymLinks AllowOverride All </Directory> nastepnie przechodzimy do lini ~286 i zmieniamy fragment z: Kod AllowOverride None na: Kod AllowOverride All teraz wracamy do lini ~165 i zmieniamy fragment z: Kod #LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.so na: Kod LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.so teraz restatrujemy serwer i np przeprowadzamy test: tworzymy katalog testy i tworzymy tam 2 pliki: .htaccess i test.php plik .htaccess wygląda tak: Kod Options FollowSymLinks RewriteEngine On RewriteRule ^test.html$ test.php [L] a plik test.php wygląda tak: Kod to jest plik test.php :) teraz łądnie wszytko zapisujemy i odpalamy z adresu: http://localhost/testy/test.html powinien nam sie pojawic strona z napisem "to jest plik test.php ![]() KONIEC ![]() Ten post edytował yakuz 14.05.2005, 18:30:53 |
|
|
![]()
|
|
No cóż ja na to wpadłem wcześniej
![]() ![]() Pomógł mi @hwao Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2006 Skąd: Puławy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hi
mam webserva 1.3 bulid 2 zrobilem wszystko jtak jak tu pisano (tylko ze u mnie w tym pliku byly inne numerki linijek ale texty pozmienialem) i rewrite dalej nie dziala :/ co moge jeszcze zrobci aby to ruszylo ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odkryłem w czym problem
![]() Do htaccess dopisz po RewriteEngine On RewriteBase /~nazwakontauseralubkatalogujakzwałtakzwał/ Nie używaj Options FollowSymLinks ![]() Ten post edytował barat 19.05.2007, 15:46:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 23:02 |