![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2004 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Po usilnych próbach szuakania na forum oraz w manulau nadal nic nie znalazłem. Nie chodzi mi tutaj o rodzaj pliku, lecz o sprawdzenie dokładnie rozszeczernia, próbowałem subsrt() ale to plik tymczasowy i zwraca mi głupotki. Ma ktos jakis pomysł ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Piszę na szybko..
Jak sie pomylilem to sorki, ale o tej godzinie inaczej sie mysli ![]() Pozdrawiam! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2004 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jutro przetestuję, ale explodem tez się juz bawiłem i nic.
Może na to wszystko ma wpływ sesja która cały czas jest uruchomiona. ale basename nie stosowałem. Zobaczym, dzięki za szybką odpowiedź |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hehehee, Zaraz spadne z krzesła - a co jeśli ktoś zmieni rozszerzenie w plik wciąż będzie zip-em
![]() filetype" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
null: Czytaj posty (głowne zapytanie). KOledze chodzi o rozszerzenie a typ pliku.
A tak na marginesie spojrzalem w twoj link i funkcję filetype, ale jakoś nie dojrzałem, aby mowila cos o plikach zip. Możesz wyjaśnić o co ci chodziło? Ten post edytował nospor 29.03.2005, 11:56:13 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak to zadziała z plikiem tymczasowym. Lepiej bo pewniej sprawdzić typ pliku. P.S. Cytat(NuLL @ 2005-03-29 11:50:14) Hehehee, Zaraz spadne z krzesła - a co jeśli ktoś zmieni rozszerzenie w plik wciąż będzie zip-em ![]() filetype" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Nie wiem o co Ci chodzi z tym filetype() Ale poniżej to najpewniejszy sposób sprawdzenia czy plik jest zip'em : manual/en/function.mime-content-type.php" target="_blank |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Mike_mech - dzieki za popraweinie mnie - rzeczywiście chodziło o
mime_content_type" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual @nospor - ucze ludzi pisać bezpieczne skrypty poprostu ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
No i jest problem,
Niestety jest to plik tymczasowy, i zabway na ścieżce odpadają ! mime_conent_type () nie chodzi na moim serwrku, poza tym to działą tylko pod WINem ![]() Nie mam pojęcia jak sprawdzić czy uploadowany plik to ZIP Może ktoś jeszcze się wykaże ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co się orientuję to mime_content_type() działa i po Win i pod innymi systemami, ale jeżeli nie to zerknij na to ( fragment jednego z komentarzy na stronie dokumentacji mime_content_type() ) :
|
|
|
![]()
|
|
Jak pech to pech
Warning: shell_exec() has been disabled for security reasons Że też wszyscy providerzy tak się boją . . . |
|
|
![]()
|
|
Cytat(webtg @ 2005-03-29 13:10:57) (...) czy uploadowany plik to ZIP (...) No OK, ale przecież jak uploadujesz plik to masz dane o nim w tablicy $_FILES. Między innymi oryginalną nazwę w $_FILES['userfile']['name']. Co oznacza, że możesz z tej nazwy odczytać sobie rozszerzenie. |
|
|
![]()
|
|
No, problem rozwiązany. Wielkie dzięki za pomoc,
dla usystematyzowania zmieszczam wszystko zebrane do kupy
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Toż to racja
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:51 |