![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 20.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam trzy "tla" pod strone generalnie ich ulozenie nie jest trudne dla mnie, ale mam probrem z srodkowym czarnym pasem.
Zawsze dla width:100% robi sie podobny efekt. Generalnie pozycjowanie rownie porywapane, choc wyglada jak powinno. Moze przez to sie nie potrzebnie wydluza. Nie bede ukrywal ze o "pozycjowaniu" nie mam pojecia, no ale coz. - czym rozni sie div id od div class - czym rozni sie . od # w stylach i jak ma to sie do div id i div class - jak pozycjonowac poprzez i co mi daje position:absolute i relative - wzgledem czym nastepny div pozycjonuje sie przy absolute a czym relative - i takie tam ![]() Jest dobry manula po polsku, szukac po kawalkach odpowiedzi malo wydajne jest ![]() Link do strony: http://www.photo.ravenweb.org/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2005 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(R@ven @ 2005-03-28 12:59:01) - czym rozni sie div id od div class - czym rozni sie . od # w stylach i jak ma to sie do div id i div class - jak pozycjonowac poprzez i co mi daje position:absolute i relative - wzgledem czym nastepny div pozycjonuje sie przy absolute a czym relative - i takie tam ![]() z tego co zauwzylem do div id mozesz uzyc tylko raz:) a div class mozesz uzyc pare razy, a co do styli to wlasnie jezeli masz id to uzywasz #nazwa jezeli masz class to uzywasz .nazwa co do position: absolute - czyli aobsolutna:) jak podasz taka bedziesz mial pozycje na stronie co do px relative - to pozycja wzgledem ktorej jest juz ustwiony div -------------------- Zielona Góra
Motoryzacja |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Bochnia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(R@ven @ 2005-03-28 12:59:01) mam probrem z srodkowym czarnym pasem. Zawsze dla width:100% robi sie podobny efekt. Generalnie pozycjowanie rownie porywapane, choc wyglada jak powinno. Moze przez to sie nie potrzebnie wydluza. Niezabardzo wiem o co Ci chodzi z tym wydłużaniem. Możesz jaśniej? Co do technicznych pytań to jest tak jak mówi Wisnia z tym wyjątkiem, że to co pisze o absolute tyczy się fixed, a to co pisze o relative tyczy się absolute ![]() -------------------- Strusionet - Gentoo Linux | New design CSS Demo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 20.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Probrem znow jest przy width:100%
w teori div (z tym przypadku) z tlem powinien rozciagac sie od gory na dol a u mnie nie, rozciaga sie jak bym podal z 200% - czyli bez sensu wydluza strone wiem ze bylo, no ale ciagle mnie to irytuje. Czesto stosuje kilka rodzaji grficznych tla... i cigale sa probremu. A co do pozycjowania to relative nie wiem jak absolute ale pozycjonuje sie od kazdego elementu (grafika, tekst). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
#div_main - element blokowy pozycjonowany względem body dostaje wartość (height) 100% czyli zajmie jednorazowo 100% powierzchni ekranu, w żaden sposób nie wpływając na zmniejszenie się wysokości body, sposób działania
1. element pozycjonowany bezpośrednio względem body z wartością 100% 2. element pozycjonowany względem innego elementu, wtedy zajmie 100% jego wysokości zmień wartość wysokości, lub ustaw zależnie od potrzeb min-height / max-height elementy relatywne będą pozycjonowane względem rodzica, a także względem siebie samych, jeśli nadasz absolutne, to wszystkie elementy będą pozycjonowane względem rodzica, a jesli gdzieś wartości cech będą na to wskazywać, elementy będą na siebie nachodzić -------------------- Po wyciągnięciu zawleczki granat przestaje być twoim przyjacielem.
trooper ID 9812 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 08:29 |