![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: Węzosławy Wielkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam maly problem. Otoz wyglada on nastepujaca. Chcialbym zrobic sklep internetowy, w ktorym klient moglby sobie przegladac produkty i dodawac je do koszykaa na koncu byla by mozliwosc podsumowania tego. Wszystkie produkty mam w bazie mysql i mam mozliwosc ich wyswietlania z poziomu php. Istnieje jednak problem jak oprogramowac dany koszyk bo nie mam pojecia w czym prechowywac zminne.
Dzikuje z gory za odpowiedz. Pozdrawiam nobody:) Ten post edytował voytek_nobody 27.03.2005, 15:01:29 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmienne najlepiej się przechowuje w pamięci RAM =]
a co do koszyka to napisz może chociaż czego już próbowałeś co Ci się udało a czego nie wiesz ... bo jak chcesz gotowca to albo szablony albo dział PRACA -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: Węzosławy Wielkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no dopra moge przechowywac zminne w url ale to jest bez sensu przy wiekszej ilosci przedmootow w koszyku.
Chodzi mi o konstrukcje takowego koszyka na jakiej zasadzie on dziala i jak sie przechowuje w nim zmienne:)) Pozdrawiam nobody:)) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2004 Skąd: Uć Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a moze sesje? chyba najbardziej intuicyjny sposob przechowywania danych specyficznych dla danego uzytkownika.
albo jakas tablica w sesji, albo obiekt Koszyk -------------------- Nie rób nic na siłę - weź większy młotek ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Naj prostsza wresja
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
dzieki to mi moze pomoc:)))
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie zapomnij o session_start(); na poczatku skryptu ;]
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tez kiedys robilem sklep i tez mialem problem z koszykiem.
Jak to zpamietac? Wszystkie dane w cookie - odpada bo cookie moze miec chyba tylko 4 kb MAX (albo cos kolo tego - malo w kazdym razie). Dane w sesji? - a jak klient wlozy do koszyka ale chce dokonac zakupu jutro? tez odpada. POST i GET - bez sensu ![]() Rozwiazałem to tak - ID sesji - zapamietane w cookie - dane o rzeczach w koszyku - w bazie danych. Przy ponownej wizycie klienta mozna go ładnie powitać - witaj! wczoraj kupiłeś pralkę! Dzisiaj oferujemy proszek do prania 10% taniej!! ![]() Pozdrawiam -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Dane w sesji? - a jak klient wlozy do koszyka ale chce dokonac zakupu jutro? tez odpada. A czemu nie ? Robisz handler sesji na bazie ![]() ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(NuLL @ 2005-03-29 15:11:05) A czemu nie ? Robisz handler sesji na bazie ![]() ![]() to skąd wiadomo że ten użytkownik to właśnie TEN ? jutro user bedzie mial inne sessid -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 23:33 |