![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam napisałem skrypt kategori i nie wiem jak zrobic ze jak sie usunie główna kategorie to usuwaja sie jej wszystkie podkategorie?
Skrypt:
My sql:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
glowna i podrzedne:
"delete from kategorie where id=$id or nalezy=$id" Cytat CREATE TABLE `kategorie` ( `id` int(255) NOT NULL auto_increment, `nazwa` varchar(255) NOT NULL default '', `foto` varchar(255) NOT NULL default '', `nalezy` varchar(255) NOT NULL default '0', PRIMARY KEY (`id`) ) TYPE=MyISAM Coś tu chyba namieszales: 1) id int(255) duzo cos. wystarczy 11 2) nalezy varchar(255). powinno być tez int (11). domyslam się ze nalezy to odnosi sie do id, wiec musi byc ten sam typ -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dizeki wielkie w sumie było to łatwe ale jakos na to nie wpadłem;) a co w ogole sądzisz o tym systemie?A jak jakas kategoria nie bedzie miala podkategori to wyskoczy bład?
Dodałem: Ale jak bedzie taki układ -kategoria1 - Podkat1 -Podkat2 -Podkat3 To podkategoria 1,2 i 3 sie nie usunie Ten post edytował wozniak 24.03.2005, 10:27:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat a co w ogole sądzisz o tym systemie? Strasznie chaotyczny tek kod, przynajmniej jak dla mnie i jakoś się w niego nie zagłębiam. Odpowiedziałem tylko na Twoje pytanie (do tego trzeba bylo znac tylko pola w tabeli ![]() Cytat To podkategoria 1,2 i 3 sie nie usunie A czemu się nie usunie? Jeśli będą miały wpisane nalezy odpowiednie to się usunie. Chyba że nie zrozumialem o co Ci chodzi. Cytat A jak jakas kategoria nie bedzie miala podkategori to wyskoczy bład? A niby czemu? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Zobacz
kategoria1 ma id 1 Podkat1 ma nalezy 1 i swoje id 2 podkat2 ma nalezy 2 i swoje id 3 I teraz jak usune kat1 to te dwie podkategorie nie usuna sie nie? |
|
|
![]()
|
|
No nie. Myslałem że można tylko jedną podkategorię robić.
Tych zagnieżdżen podkategorii może być dowolna ilość? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
tak
|
|
|
![]()
|
|
oki, napisalem szybki skrypcik do pobierania wszystkich podkategorii wlącznie z kategorią szukaną. W rezultacie w tablicy $all będą wszystkie id kategori do usunięcia.
oczywiście pod tablicę $kat należy wstawić tablicę w wyniku zapytania: select id,nalezy from kategorie Mając już tablicę $all piszesz: 'delete from kategorie where id in ('.implode(',',$all).')' Ten post edytował nospor 24.03.2005, 11:14:46 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
To jak bedzie duzo podkategori to on je usunie?Chyba nie. bede musiał sam pisac : $kat[0]['id']=1;
$kat[0]['nalezy']=0; $kat[1]['id']=2; $kat[1]['nalezy']=1; $kat[2]['id']=3; $kat[2]['nalezy']=2; tak? Ten post edytował wozniak 24.03.2005, 11:21:05 |
|
|
![]()
|
|
Nie, ten skrypt wyszukuje wszystkie podkategorie. Mając wszystkie podkategorie możesz je usunąć. Jedyną rzecz jaką musisz zrobić to zbudować to tablicę. A ją budujesz poprzez pobranie kolejnych rekordów z resultatu zapytania.
ten kod pisalem z palca, więc może być jakiś drobny bląd -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cos chyba zle zrobiłem zobacz:
|
|
|
![]()
|
|
oj myslalme ze jestes bardziej domyslny (trochę myślisz). Nie chcę się czepiać,ale chyba się pomyliłem (wybacz).
Skoro juz w pętli pobierasz tablicę $kat, to nie przypisuj jej potem ręcznie wartości. Ja je przypisałem, aby w skrypcie, który testuję mieć jakąś tablicę. Pobierasz gdzieś tablicę $kat:
No i już jest. Teraz funkcja do pobierania podkategorii:
Teraz jest funkcja, która dla danego id wykasuje kategorię z podkategoriami:
Tu pojawia się funkcja sql(....). Zakładam, że jest to jakaś twoja funkcja, która wykonuje zapytanie. (sam ją podałeś w pierwszym poście) -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok, dzieki za skrypt;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:09 |