![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 2 Dołączył: 8.02.2004 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam sobie plik idex.php w ktorym includuje plik form.php w ktorym to mam formularz .. z polskimi znakami pod IE wszystko dobrze ale jak odpale w FIFEFOXie to widze krzaczki zamiast ŚŹĄ , dlaczego to tak
![]() jak to naprawic , prosze o szybko odp mam takie wrazenie jakby w firefoxie includowanei zmienialo codowanie strony ... wrrrr bo jak bez includowania pisze polskei znaki to poprawnie wyswietla tylko rpzez include sie psuje ... Ten post edytował Kruq 23.03.2005, 18:51:49 -------------------- ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast takich znaków sprawiających kłopoty jest sposób.
Można np zamiast ł wpisać ....... (no właśnie nie pamietam tych znaków bo ich nie używam). Ale istnieje takie fajne coś. Może ktoś wypisze taką tabelkę ze znakami i ich odpowiednikami ![]() -------------------- W razie problemów zapoznaj się z treścią manuala dołączonego do internetu bądź skonsultuj się z programistą lub jego asystentem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 2 Dołączył: 8.02.2004 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2004 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po prostu w Mozilli, Firefoxie i pochodnych kodowanie jest źle ustawiane (nie wiem właśnie, po czyjej stronie jest wina, ale raczej po stronie manuala, bo mi np. przy odpowiednich meta-tagach wszsystko śmiga), w zwykłej Mozilli masz Widok -> Kodowanie znaków -> Środkowoeuropejski (ISO 8859-2) i wtedy nie będziesz miał krzaków.
-------------------- “Twój czas jest ograniczony, więc nie marnuj go żyjąc tak jak inni. Nie daj się znaleźć w potrzasku przez dogmaty, którymi żyją. Nie ulegaj opiniom, które zagłuszą twój wewnętrzny głos. I najważniejsze, miej odwagę pójść za twoim sercem i intuicją. Wszystko inne jest mniej ważne.”
Steve Jobs |
|
|
![]()
|
|
hmmm z manualem pomoglo...ale na mojej stronie nadal w formularzu sa krzaki ...
insex.php natomiast form.php
i kurcze co jest ![]() zapewne jakis banalny blad ktorego przeoczylem ... -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2004 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
insex... ciekawa nazwa:)
Co do kodu - chyba zapomniałeś "wysleszować" ( ![]() Kod <html> <head> <title>Jakiś tytuł</title> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> <meta http-equiv="Content-Language" content="PL-pl"> </head> <body> Nie wiem czy coś pomoże, ale spróbować zawsze można -------------------- “Twój czas jest ograniczony, więc nie marnuj go żyjąc tak jak inni. Nie daj się znaleźć w potrzasku przez dogmaty, którymi żyją. Nie ulegaj opiniom, które zagłuszą twój wewnętrzny głos. I najważniejsze, miej odwagę pójść za twoim sercem i intuicją. Wszystko inne jest mniej ważne.”
Steve Jobs |
|
|
![]()
|
|
no to nie to
![]() ale jak zmienie w FIOREFOXIE na WINDOWS-1250 to wyswietal dobvrze czyli gdzies w kodzie jesit blad ...tylko gdzie ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Hmm, teraz dopiero zauważyłem jak dziwnie inkludujesz form.php, daj meta i nagłówki na samym początku, ale nadal mówię czysto teoretycznie, więcej błędów nie widzę. Jak to nie pomoże, to dodaj meta-tagi i nagłówki także do form.php, ale wydaje mi się, że to głupi pomysł
![]() -------------------- “Twój czas jest ograniczony, więc nie marnuj go żyjąc tak jak inni. Nie daj się znaleźć w potrzasku przez dogmaty, którymi żyją. Nie ulegaj opiniom, które zagłuszą twój wewnętrzny głos. I najważniejsze, miej odwagę pójść za twoim sercem i intuicją. Wszystko inne jest mniej ważne.”
Steve Jobs |
|
|
![]()
|
|
Kod <html> <head> <title>Jakiś tytuł</title> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> <meta http-equiv="Content-Language" content="PL-pl"> </head> <body> <? include "form.php"; formpost(); ?> </body> </html> i nadal nic .... a dodawanie "mety" do form.php chyba nie ma sensu skor tam maja byc same funkcje... kurde co jest nie tak... Ten post edytował Kruq 23.03.2005, 22:14:19 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 453 Pomógł: 22 Dołączył: 20.09.2004 Skąd: Kraków - NH - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
plik musisz jeszcze odpowiednio zapisać. jak masz kodowanie iso to tak musisz zapisać. jak masz kodowanie utf to tak musisz zapisać plik. zapis taki umożliwia np. Pajączek, Zend Studio lub inne programy do konwertowania znaków polskich. notatnik ma możliwość zapisania najwyżej jako utf-8.
-------------------- Warsztat: Windows 7 Pro 64bit | Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.0 | PHPmyadmin 2.6.4
|
|
|
![]()
|
|
uzywam EDHTML 5.0 i tam mam ustwione na iso czyli raczej to nie to
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiesz co ja tez tak kiedys miałem, niby edytor ma ustawione konwertownie na iso-8859-2 ale nie szlo. znalazlem wtedy tutaj na forum link do sciagniecia programiku 'notatnik+' ktory ma mozliwosc konwertowania tekstu i otwierasz tam swoj plik przyciskasz F11 i wszystko gra. sproboj - moze akurat zadziala
![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat(geogis @ 2005-03-25 11:36:48) wiesz co ja tez tak kiedys miałem, niby edytor ma ustawione konwertownie na iso-8859-2 ale nie szlo. znalazlem wtedy tutaj na forum link do sciagniecia programiku 'notatnik+' ktory ma mozliwosc konwertowania tekstu i otwierasz tam swoj plik przyciskasz F11 i wszystko gra. sproboj - moze akurat zadziala ![]() ale kurde jak mialbym konwertowac kazdy plik to bym sie zakonwertowal ![]() za duzo roboty ;] -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
To jeśli masz naprawdę dużo plików, napisz sobie odpowiedni skrypt do tego, czyli:
1) podajesz skryptowi liste plików (ew. skrypt sam odczytuje tą listę) 2) otwierasz po kolei każdy plik i je konwertujesz (poszukaj na forum metody win2iso(), służy ona do konwersji textu z win1250 costam na iso-8859-2) 3) zapisujesz pliki pod tymi samymi nazwami, finito -------------------- “Twój czas jest ograniczony, więc nie marnuj go żyjąc tak jak inni. Nie daj się znaleźć w potrzasku przez dogmaty, którymi żyją. Nie ulegaj opiniom, które zagłuszą twój wewnętrzny głos. I najważniejsze, miej odwagę pójść za twoim sercem i intuicją. Wszystko inne jest mniej ważne.”
Steve Jobs |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:52 |