![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli ktoś zna rozwiązanie tego problemu prosze o odpowiedz!
Warning: Failed opening '' for inclusion (include_path='.;sys:/php/includes') in sys:/apache/htdocs/index.php on line 142 w katalogu includen nic nie sie znajduje moze w tym jest problem jeśli tak to co mam tam wwalić? Ten post edytował Hellsender 23.03.2005, 14:56:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż fragment kodu i zaznacz, która linia to linia 142.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem w pliku index.php masz zla sciezke do includa, a komunikat sie taki pokazuje bo php poza podazaniem za sciezka poszukuje podobnej sciezki w katalogu ktory zostal ustawiony jako include_path w php.ini.
Chociaz po spojrzeniu jeszcze raz na komunikat feruje wyrok ze sciezke do includa tworzysz sobie dynamicznie gdzies w skrypcie, a w samej komendzie include jest zmienna. Niestety z nieznanego mi powodu zmiast pelnej sciezki dociera tam pusty string i stad ten blad. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
142 linijka to jakies pierdulu a to o to chyba chodzi
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ; Paths and Directories ; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ; UNIX: "/path1:/path2" ;include_path = ".:/php/includes" ; ; Windows: "\path1;\path2" ;include_path = ".;c:\php\includes" ; NetWare include_path = ".;sys:/php/includes" ; The root of the php pages, used only if nonempty. doc_root = ; The directory under which php opens the script using /~usernamem used only ; if nonempty. user_dir = może jakieś pliki śa potrzebne w tym katalogu ![]() ; Directory in which the loadable extensions (modules) reside. extension_dir = sys:/php/ext ; Whether or not to enable the dl() function. The dl() function does NOT work ; properly in multithreaded servers, such as IIS or Zeus, and is automatically ; disabled on them. enable_dl = On ____________________________________________________________________ I jeszcze jeden błąd ! Warning: write failed: Not enough memory (5) in Unknown on line 0 Warning: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (sys:/php/sessiondata) in Unknown on line 0 ____________________________________________________________________ Strona poprawnie wyświetla sie (nie ma błędu z include) jeśli wpisze w oknie przeglądarki http://192.168.16.120/index.php?page=index.php Ten post edytował Hellsender 23.03.2005, 15:30:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To miala byc 142 linijka pliku index.php
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Jak znajdziesz 142 linijke to daj znac Niegrzeczny jesteś Hellsender. Ludzie chcą ci pomóc a Ty tak do nich. Trzeba bylo do pierwszego lepszego notatnika to wrzucic i spojrzec która to 142 druga linijka. Oj bardzo leniwy jestes -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nieprawda glupi notatnik sie zwalil nawet mi nie pokazywal linijek przekopiowalem to wordpada i ładny sie zrobil potem do notatnika i do linijki 142 nie chce przejsc
![]() ____________________________________________________________________ Dobra znalazlem to moze ktos mi pomoze ![]() include "$body" ;//wczytanie strony Ten post edytował Hellsender 23.03.2005, 15:55:56 |
|
|
![]()
|
|
Czyli kawalek kodu potwierdza moja wstepna diagnoze, ze zmienna jest pusta. Sprawdz gdzie ustawiasz $body
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Hellsender @ 2005-03-23 16:52:03) Nieprawda glupi notatnik sie zwalil nawet mi nie pokazywal linijek przekopiowalem to wordpada i ładny sie zrobil potem do notatnika i do linijki 142 nie chce przejsc ![]() ____________________________________________________________________ Dobra znalazlem to moze ktos mi pomoze ![]() include "$body" ;//wczytanie strony Najprościej byłoby sprawdzić, co jest w zmienne, którą wstawiasz, ale dodatkowo php na NetWare podczas robienia include jak się nie poda ścieżki to szuka w katalogu bieżącym o ile dobrze pamiętam, a wszelkie ścieżki, jakie się podaje, powinny być względne od miejsca, z którego są podawane, np: -katalog1\index.php . . -katalogx\plikdowsadu To w index.php (znajdującym się w katalog1) robisz: Kod include "../katalogx/plikdowsadu "
-------------------- pozdrawiam,
Jacek |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 17:11 |