![]() |
![]() |
-perzot- |
![]()
|
Goście ![]() |
witam jestem poczatkujacy w php.Ostatnio pisze pewien skrypt .Problem jest w tym ,ze bym chcial dodac edycie danych ,ktore juz dodalem do pliku textowego.
Oto moje pliki: index.php tutaj wyswietlam dane
add.php przez ten plik dodaje dane
added.php sortowanie danych+zapis do pliku txt
picks.php
Dzialanie skryptu: Przez add.php dodaje mecz,data itd. w pliku added.php -dodaje+sortuje w index.php pobiera plik picks.php i wyswietla go. Otoz problem tkwi w tym ,ze chce zrobic edycie w tego co dodalem np. liverpoo-chelsea chce edytowac i wpisac w tym samym polu liverpool - Milan |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
e to zaladuj cala zawartosc pliku do textfielda
potem wyedytuj to co chcesz:) i zapisz spowrotem:) -------------------- Warsztat: Easy PHP 1.7:Apache 1.3.27|PHP 4.3.3|PHPMYADMIn 2.5.3|MYSQL 4.0.15
|
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
problem w tym ,ze ja chcialbym to robic przez przegladarke a nie otwierac plik w np. w notepad i edytowac
|
|
|
-perzot- |
![]()
|
Goście ![]() |
Moglby ktos mi to napisac ten kawalek skryptu dotyczace tego:
"e to zaladuj cala zawartosc pliku do textfielda potem wyedytuj to co chcesz:) i zapisz spowrotem:) " |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 11.10.2004 Skąd: 3c Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak chcesz to tu: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=27879 jest opisane jak zrobic edycje pliku txt ale z calego pliku, teraz sprobuje zrobic by edytowac wierszami czy jakos tak.. jeszcze nie mam pomyslu - moze ktos zarzuci jakas funkcją jak sie do tego zabrac.. Jeszcze poszukam cos na necie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 6 Dołączył: 13.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No patrz:
|
|
|
-perzot- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wave---> nie dziala wyswietla tylko text field'a z ze zmienna $wiersz[0]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wave, a teraz zrob zapis tego co zedytujesz
![]() jezeli wyswietlasz z tablicy, tablica pewnie jest dwu wymiarowa, pierwszy wymiar to numer linni w pliku, drugi wymiar to 'pola' w linni oddzielone jakims specjalnym ciagiem znakow. i to jest latwo zrobic gorzej z zapisem, choc w sumie nie, wystarczy troche posiedziec i sie wykombinuje, podmieniasz wartosc z tablicy na nowa ta zedytowana i laczysz w string i dopisujesz do pliku po kolei linie ![]() troche pisania jest. -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
Cytat Wave---> nie dziala wyswietla tylko text field'a z ze zmienna $wiersz[0] Nie sprawdzałem, ale na oko widze że wszystko jest dobrze. Zobacz pod IE i zmien bgcolor na black(może to coś da). Cytat gorzej z zapisem, choc w sumie nie, wystarczy troche posiedziec i sie wykombinuje, podmieniasz wartosc z tablicy na nowa ta zedytowana i laczysz w string i dopisujesz do pliku po kolei linie troche pisania jest. Przy ogromnej ilości linijek to jest mission impossible, ale przecież od czego są bazy danych. Poza tym pewnie nie zauważyłeś ale dane w skrypcie perzota są zapisywane tylko w jednej linijce (poprzez 'w') więc tutaj nie będzie problemu. Cytat Wave, a teraz zrob zapis tego co zedytujesz A od czego jest to: Cytat <form method=post action=added.php>
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Guest @ 2005-03-24 13:59:10) Cytat gorzej z zapisem, choc w sumie nie, wystarczy troche posiedziec i sie wykombinuje, podmieniasz wartosc z tablicy na nowa ta zedytowana i laczysz w string i dopisujesz do pliku po kolei linie troche pisania jest. Przy ogromnej ilości linijek to jest mission impossible, ale przecież od czego są bazy danych. Poza tym pewnie nie zauważyłeś ale dane w skrypcie perzota są zapisywane tylko w jednej linijce (poprzez 'w') więc tutaj nie będzie problemu. a nie widzisz ze po kazdej lini jest znacznik konca linii ? czyli jeden wpis jest to jedna linia w pliku Cytat(Guest @ 2005-03-24 13:59:10) Cytat Wave, a teraz zrob zapis tego co zedytujesz A od czego jest to: Cytat <form method=post action=added.php> hehe no to tylko przekierowuje cie do strony gdzie masz skrypt zapisujacy, wiec nie o tym mowie, tylko o tym skrypcie ktory ma to wszystko polaczyc i zapisac do pliku ![]() Ten post edytował AxZx 24.03.2005, 15:08:24 -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 6 Dołączył: 13.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba mnie nie zrozumiałeś (ani jego kodu
![]() Cytat $file=fopen("dane.txt", "w"); Z tego co wiem ten fragment zeruje/resetuje/obcina plik więc zawsze będzie w nim tylko jedna linia. ![]() Cytat hehe no to tylko przekierowuje cie do strony gdzie masz skrypt zapisujacy, wiec nie o tym mowie, tylko o tym skrypcie ktory ma to wszystko polaczyc i zapisac do pliku Ja już okres zabawy na plikach przeszedłem więc jak chcesz to sam sobie napisz. ;]
|
|
|
-perzot- |
![]()
|
Goście ![]() |
Cytat Ja już okres zabawy na plikach przeszedłem więc jak chcesz to sam sobie napisz. ;] moglby ktos to napisac plis ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie chce mi sie wycinac to co nie potrzebne
to jest czesc panelu , ktory robilem tak od niechcenia:) Kod <center>kisisz dupe w panelu</center>
<ul> <li><a href="panel.php?pp=nowynews">nowy news</a></li> <li><a href="panel.php?pp=gwalc">zmien news</a></li> <li><a href="panel.php?pp=galeria">gwałć galerie</a></li> <li><a href="panel.php?pp=linki">gwałć linki</a></li> <li><a href="panel.php?pp=przyjaciele">przyjaciele</a></li> <li><a href="panel.php?pp=sklad">sklad</a></li> <li><a href="panel.php?pp=wojenki">wojenki</a></li> <li><a href="panel.php?pp=osiagniecia">osiagniecia</a></li> </ul> <?php switch($_GET['pp']) { case "nowynews": include("zrobnews.php");break; case "gwalc": osiagniecia(6); break; case "galeria": break; case "linki": osiagniecia(5);break; case "przyjaciele": osiagniecia(4);break; case "sklad": osiagniecia(3);break; case "wojenki": osiagniecia(2);break; case "osiagniecia":osiagniecia(1);break; // } function osiagniecia($id) { $dupa=$_GET['pp']; switch($id) { case 1: echo "zmieniasz osiagniecia";$pp="data/osiagniecia.dat";break; case 2: echo "zmieniasz wojenki"; $pp="data/wojenki.dat";break; case 3: echo "modyfikujesz sklad"; $pp="data/sklad.dat";break; case 4: echo "edytujesz przyjaciol"; $pp="data/przyjaciele.dat";break; case 5: echo "linki"; $pp="data/linki.dat";break; case 6: echo "edycja newsow"; $pp="data/news.html";break; } ?> <form action="panel.php?pp=<?=$dupa;?>&zz=zmien" method="post"> <textarea rows="18" cols="100"name="tresc"> <?=; $plik=fopen($pp,"r"); while(!feof($plik)){ echo fgets($plik,4096); } fclose($plik); ?> </textarea> <BR> <input type="submit" value="zmien" \/> </form> <?php if($_POST['tresc'] && $_GET['zz']=="zmien"){ $plik=fopen($pp,"w"); fputs($plik,$_POST['tresc']); fclose($plik); echo "Dane zostaly zmienione na :"."<BR>".$_POST['tresc']; }else{ echo $linia; } } ?> -------------------- Warsztat: Easy PHP 1.7:Apache 1.3.27|PHP 4.3.3|PHPMYADMIn 2.5.3|MYSQL 4.0.15
|
|
|
-perzot- |
![]()
|
Goście ![]() |
nic mi nie wychodzi. czy moglby ktos mi to napisac
|
|
|
![]()
|
|
Cytat czy moglby ktos mi to napisac Co mam Ci napisać? ![]() Cytat nic mi nie wychodzi Jak mi nic nie wychodzi to biore xennę albo mexaform. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Xenna t chyba dla kobiet ?
![]() |
|
|
-perzot- |
![]()
|
Goście ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
[OT]A znasz moją płeć?
![]() |
|
|
-perzot- |
![]()
|
Goście ![]() |
cos wymslilem i skopiowalem z innego postu z podobym problemem
edit.php
save.php
blad sie pojawia przy otwarciu pliku |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 11.10.2004 Skąd: 3c Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja przyjelem ze '|' to jest to samo co or.. ale sie najwyrazniej polylilem.. i niech ktos wyjasni dlaczego: | nie rowna sie or?
puki co:
chmod na 777 i w pliku powinienes miec jakis tekst bo parser bedzie sie rzucal ze plik jest pusty.. - i tu kolejne pytanie - co zrobic aby parser nie mil nic przeciwko pustemu plikowi?, bo jak usunie sie cala zawartosc pliku - to lipa i parser sie burzy... Ten post edytował Volume 29.03.2005, 00:20:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:52 |