![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam sobie tabelę w bazie danych i w niej kilka pól do zamieszczenia na stronie, w której mam tabelę - w środku tej tabeli, ma się pojawić druga tabelka, generowana z dodatkowego pliku php: include("news.php"); Pobieram dane z bazy danych: SELECT data,tytul,news FROM news ORDER BY data,tytul Pytanie brzmi - jak to włożyć do tej dodatkowej tabeli tak, aby generować jakby 2 wiersze na jedno "pobranie"? ----DATA----|----TYTUL----------------------| -------Treść newsa -------------------------| -------------------------------------------------| ----DATA----|----TYTUL----------------------| -------Treść newsa -------------------------| -------------------------------------------------| Dodam, że próbowałem nieco fetchować: Kod print ('<TABLE width="100%px" VALIGN=top ALIGN=center border=0 bgcolor=#ddeeaa>'); print ('<TR>'); for($column_num=0;$column_num<$col_count;$column_num++) { $filed_name=mysql_field_name($odp,$column_num); print("<th bgcolor=#aaaaaa><font size=+1>$filed_name</font></th>"); } print ('</TR>'); while ($row = mysql_fetch_row($odp)) { print('<TR bgcolor=#ffffff bordercolor=#eeeeee>'); for ($col_num=0;$col_num<$col_count;$col_num++) { print("<TD align=center>$row[$col_num] </TD>\n"); } print("</TR>\n"); $ilosc++; } print ("</TABLE>\n"); ...jednak dane wyskakują w jednej linii, co nie wygląda najlepiej, a po kilkunastu próbach, zamotałem się tak bardzo, że już nie wiem, który for/while co robi.... (może ktoś to rozpisać?) Dzięki z góry za pomoc :/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<BR>
-------------------- Warsztat: Easy PHP 1.7:Apache 1.3.27|PHP 4.3.3|PHPMYADMIn 2.5.3|MYSQL 4.0.15
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<BR>?
![]() Rozwiń? Rozwiązałem ten problem, korzystając z www.php.pl ![]() Kod $query = "SELECT data,tytul,news FROM news ORDER BY data DESC LIMIT 10"; $result = MYSQL_QUERY($query); $number = MYSQL_NUM_ROWS($result); while ($row = mysql_fetch_array($result, MYSQL_BOTH)) { echo "<tr bgcolor='#0099FF'><td width='80px'><font face='Arial, Helvetica, sans-serif' size='2'><b>"; echo $row["data"]; echo "</b></font></td><td width='200px'><font face='Arial, Helvetica, sans-serif' size='2'><b>"; echo $row["tytul"]; echo "</b></font></td></tr>"; echo "<tr bgcolor='#00CCFF'><td width='280px' colspan='2'><font face='Arial, Helvetica, sans-serif' size='2'>"; echo $row["news"]; echo "</font></td></tr>"; } Niestety muszę jeszcze popracować nad dodaniem czasu (dokładnego) bo mam kilka wpisów z tej samej daty, ale już działa jak powinno. ![]() Ten post edytował Storm 22.03.2005, 15:10:22 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 04:44 |