![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taki problem. Importuje do mySQL 4.x tabele o kodowaniu latin2_general_ci. Wg. phpMyAdmin mySQL stworzyl poprawnie tabele, maja kodowanie latin2_general_ci, wszystko w phpMyAdmin jest OK. Niestety z moich skryptow php podczas odczytu danych "SELECT * FROM tabela" jest problem. Dane jakie dostaje zamiast niektowych polskich znakow maja "?". Dlaczego sie tak dzieje i co moze byc rozwiazaniem ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A wyswietlasz tez w takim kodowaniu?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
zauważ, że latin2_general_ci to nie kodowanie tylko "collation" (czyli kolejność sortowania). Format kodowania przechwywany jest w zmiennej character-set i może mieć wartości np. latin2, latin1, utf-8 Poza tym, tak jak wspomniał kolega SongoQ, sprawdź czy na stronie masz ISO-8859-2. Miałem podobne problemy z LOAD DATA INFILE i kodowanie utf8, niestety nie dałem rady. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mialem niemal identyczny problem. sprawdz czy masz ustawione 'latin2_general_ci ' także dla bazy danych!
EDIT: jesli jest dobrze to sprobuj na poczatku skryptu wykonac zapytanie : SET CHARACTER SET latin2 Ten post edytował sopel 4.05.2005, 13:37:08 -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 09:10 |