![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2003 Skąd: piękne, czyste, pachnące Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam dwie tabele, A i B. Tabela A ma kolumnę id, a tabela B ma kolumnę klucz_id, która jest kluczem obcym łączącym ją z tabelą A (czyli B.klucz_id to klucz obcy dla A.id). Czy da się tak stworzyć te tabele, żeby do tabeli B można było wstawić nowy rekord, który nie będzie zawierał wartości w kolumnie klucz_id (lub będzie null), lub wartość w tej kolumnie nie będzie występować w A.id? dzięki z góry za pomoc! -------------------- janek
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tego co mi wiadomo o SQL-u to klucz obcy stosuje się właśnie po to
aby uniemożliwić wszystkie wymienione przez Ciebie działania. Z drugiej strony rozumie Twój problem i ja w tabelach stosuje poniższy 'wybieg': w tabeli potomnej B kolumnie ograniczonej kluczem obcym (klucz_id) ustawiam wartość domyślną (przy liczbach wypada dać coś <1), która będzie wrzuczna do wszystkich rekordów, w których to pole jest nie wypełnione; w tabeli A wpisuje rekord o id równym wspomnianej wartości domyślnej
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:28 |