![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pewien problem.
Stworzylem sobie taka tabele zagniezdzona:
po to, aby w roznych miejscach serwisu latwo odwolywac sie do poradnikow. Np potrzebuje zamiescic link do poradnika o konsoli, wpisuje: i nie musze pamietac numerow id dla poszcegolnych poradnikow. Niestety w jednym miejscu chce wyswietlic rotacyjnie linki do poradnikow (jednoczesnie 3 kolejne linki z kilkunastu poradnikow ogolem). Napisalem skrypcik i mam pewien problem. Czy jest mozliwe stworzenie sytuacji aby zapis np.
byl rownoznaczny z
? Zastosowalem funkcje array_keys na tablicy $poradniki i wyswietlilo mi klucze Kod Array ( [0] => trybygry [1] => wlasneserwery [2] => cod14 [3] => wejscie [4] => konsola [5] => kolory [6] => hob ) co by sugerowalo, ze moge zamiast np.
uzyc kodu
Niestety w praktyce drugi kod, z cyfra zamiast nazwy klucza, nie zwraca wartosci ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Klucz to klucz- dzialać nie będzie.
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Null: w jakim sensie nie bedzie dzialac?
We wszelakich poradnikach opisywane sa podstawy dotyczace tablic i jest tam mowa o tym, ze np. zapis stworzy tablice, w ktorej php automatycznie ustawi >klucze< 0 -> owoc, 1 -> zwierze, 2-> pani. Za pomoca tych kluczy mozna wywolywac wartosci, np.:
Co dla mnie jest logiczne - w roznych bazach danych taka jest funkcja kluczy. Na moj rozum w moim przypadku np. ciag znakow "konsola" rowniez stanowi klucz. Pomyslalem, ze skoro funkcja array_keys() pokazuje jednak rowniez liczbowe klucze - moge w jakis sposob ich uzyc. Tylko jak? ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:28 |