![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
Napisalem sobie skrypt w php jednak mam poważną w nim wade. Tutaj widac jak działa skrypt: http://9-tka.kom.pl/~anglo/galeria_school111.php Nie moge przesylac $ilosc_kolumn oraz $ilosc_wierszy przez wybieranie z <select>(ciezko mi bylo to wytlumaczyc). Jednak jak wpisze: http://9-tka.kom.pl/~anglo/galeria_school1...ilosc_wierszy=4 to wtedy moge manipulowac kolumnami i wierszami. Oto skrypt(skrócona wersja skryptu): <?php @ $ktora_strona = $_GET['ktora_strona']; @ $ilosc_kolumn = $_GET['ilosc_kolumn']; @ $ilosc_wierszy = $_GET['ilosc_wierszy']; ?> <?php $ile_stron=($k/($ilosc_kolumn*$ilosc_wierszy)); ?> <form action=$PHP_SELF metod="GET"> <select name="ilosc_kolumn"> //tutaj zaczyna zmienna ktorą chce przenieść <option value="2"> <option value="3"> <option value="4"> </select> <select name="ilosc_wierszy">//tutaj znajduje sie 2 zmienna ktora chce przeniesc <option value="2"> <option value="3"> <option value="4"> </select> for($i=0;$i<$ile_stron;$i++) { $ktora_strona=$i; echo " <a href='galeria_school111.php?ktora_strona=".$ktora_strona."&ilosc_kolumn=".$ilosc_kolumn."&ilosc_wierszy=".$ilosc_wierszy."'>".$i.'</a>'; //czy tutaj sie zgadza ?? } ?> </form> Caly skrypt znajduje sie na stronie www.netforce.int.pl/skrypt.html |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam nadzieję dobrze Cię zrozumiałem... tak wiec tutaj brakuje SUBMIT'a - dane powinny być jakoś przesyłane... a tu ci brakuje tego.
No i powinno być ok. Pozdrawiam! BTW. Używaj BBcode! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Legionowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze: Używaj tagów [ php ] i [ /php ]
Po drugie: nie Kod <form action=$PHP_SELF metod="GET"> tylko Po trzecie to dobrze by było umieścić przycisk na końcu formularza, ktory bedzie przekierowywal do skryptu: Kod <input type="submit" name="wyslij" value="Ustaw" /> Skrypt odpowiedzialny za pokazywanie ustawionej ilosci wierszy i kolumn umiesc jeszcze w klauzuli if { }
A tak poza tym to po co dajesz @ przed nazwami zmiennych? Używa się tego tylko przed funkcjami wbudowanymi, aby zapobiec wyswietlaniu bledow. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Po trzecie to dobrze by było umieścić przycisk na końcu formularza, ktory bedzie przekierowywal do skryptu: CODE <input type="submit" name="wyslij" value="Ustaw" /> wiem ze tak sie robi tylko ja chce zeby sie przesylalo przez wcisniecie guzika: Ten post edytował _memento_ 19.03.2005, 19:48:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:31 |