![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy ktos mi moze wyjasnic jak wykozystywac funkcje dir na platnym seweze bo
Kod <php
$d=dir(www.mojades/zdjecia); while(($bf=$d->read())!==false){ if ($bf != "." && $bf != "..") { print $bf; } } $d->close(); ?> nie dziala a potrzebuje funkcji dir (na moim kompiejak znam sciezke to bezpoblemowo wpisuje ja i dziala dodam jeszcze ze Kod <php
print dirname(__FILE__); ?> zwraca: '/var/www/html/pro/mojadres/root' moze ktos ma jakis pomysl?? -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ty otwierasz katalog na serwerze zdalnym, nie lokalnie (tzn. nie przez sieć). Tak ci nie bedzie nigdy działać!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to moze tos ma inny pomysl na np zbadanie rozdzielczosci wszystkich plikow w danym katalogu
![]() do dobra dobra jak tos wskaze mi sposob jak wylistowac (czy jakos tak) kaolog na jakim servie (nie swoim kompie) to juz sam reszte zrobie -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musiałbyś mieć skrypt na tym serwerze, ewentualnie skorzystać brute-force (czyli próbujesz przez http wyciągnąć wszystkie pliki o rozszerzeniu np .jpg). Ewentualnie możesz mieć szczęscie i trafić na serwer, który wylistowuje zawartość katalogów, w których nie ma defaultowego pliku, wtedy tylko jakiś sprytny ereg.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat www.mojades/zdjecia
/var/www/html/pro/mojadres/root moze moglem napisac mojastronaale Cytat <php
print dirname(__FILE__); ?> zwraca: '/var/www/html/pro/mojadres/root' moze oznaczac ze mam konto na tym servie i moge umieszczac swoje wlasne skrypty na moim koncie ![]() wiec jabol Cytat musiałbyś mieć skrypt na tym serwerze
czy moglbys rozwinac swoja mysl, prosze -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Cytat <?php
$d=dir(/var/www/html/pro/mojadres/' ); while(($bf=$d->read())!==false){ if ($bf != "." && $bf != "..") { print $bf; } } $d->close(); ?> -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Robisz jeden wielki błąd. Po co otwierasz twój katalog przez sieć, a nie normalnie lokalnie?
wystarczy jedna modyfikacja[php:1:9a691020e6] <php $d=dir('../zdjecia'); while(($bf=$d->read())!==false){ if ($bf != "." && $bf != "..") { print $bf; } } $d->close(); ?>[/php:1:9a691020e6] PS. Czy wiecie do czego służy ten przycisk z php? |
|
|
![]()
|
|
wiecie co jest najsmieszniejsze?
oba sposoby nie dizalaja chociaz wydaja sie wpozadku zero bledow - tylko pusty ekran -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
DeyV ma jeden wyraźny błąd (brakuje mu ' w funkcji). Teraz inne możliwe przyczyny: ten katalog może być pusty, mogła być zła ścieżka do katalogu, srawdz, czy podałem prawidłowo ścieżkę względem twojego pliku!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Gratulacje za spostrzegawczość.
Przydałby mi się taki kontoler kodu in home 8) Już wiesz, co obiecałem usnuąć? ![]() -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
to juz posprawdzalem a deyv a od razu poprawilem
http://www.swiatwina.strefa.pl/test.php tylko z printa wynik i nic wiecej mam pytanko - czy ktos na swoim koncie moze to sprawdzic bo juz jestem troche skolowany -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
zrobiłeś to specjalnie, prawda, chciałeś pokazać błąd? zauważ, że rzseatle tego nie zrobił, on wogóle nie miał ', co, z tego co wiem, jest dopuszczalne (widziałem już pare takich roziwązań).
|
|
|
![]()
|
|
jabol ja nie mialem '' bo wczesniej tam mialem $sciezka a przy pisaniu postu popros zapomnielem ale w sumie to niewazne ................
-------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
a zrób to z innym katalogiem, np. z './'. Jeżeli nie wyjdzie to możesz jeszcze spróbować open_dir read_dir
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:d815338f07]<?php
$dir=opendir("."); while($plik=readdir($dir)) { if($plik !="." && $plik!="..") { echo $plik; } } closedir($dir); ?>[/php:1:d815338f07] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Przyznaję, ze skruchą, że nie było to zamierzone
Natomiast pisanie stringów bez ' ' jest tylko teoretycznie dopuszczlne, ponieważ php obsługuje je wtedy jak stałe. Sprawdza, czy nie była zdefinowana stała o takiej nazwie, jeżleli nie - traktuje ją jako tekst. Dlatedo właśnie nie mozna tak zapisać tekstu ze spacjami - to byłyby już osobne elementy. Dlatego też nie należy w ten sposób przekazywać parametrów np. do tablic, gdyż może się kiedyś pojawić stała o tej samej nazwie, no i robi sie cyrk. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
a może tak[php:1:1ddf0f4bcf]<?php
$dir=opendir("."); while($plik=readdir($dir)) { if(($plik!=".") && ($plik!=".."0))//z tego można by zrezygnować, aby sprawdzić, czy działa { echo $plik; } } closedir($dir); ?>[/php:1:1ddf0f4bcf] PS. DeyV, to czemu w miejscu błędu jest czerwone?? |
|
|
![]()
|
|
dobra poddaje sie
[php:1:523d31a2ce]<php if ($dir = @opendir("/800")) { while (($file = readdir($dir)) !== false) { echo "$filen"; } closedir($dir); ?>[/php:1:523d31a2ce] tez niedziala (i wszystkie wariacje ../800 czy /zdjecia i ../zdjecia) nie mam pojecia co jest grane w kazdym razie do jutra (modem rulez)moze ktos innywie co jest grane prosze używać php do umieszczania takowego kodu! -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
na czerowno zaznaczylem fragment gdzie wcześniej był błąd. (jednak myślałem tylko o samym adresie, tj. zmianie adresu www na ścieżkę.
Ale i tak mi milo, ze jesteś tak przekonany o celowości moich działań. Mów mi tak częściej ![]() -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
nie można używać ścieżek zaczynających się od /, ponieważ wtedy system (jak sie domyślam unix) traktuje je jako ścieżki bezwzglę, tzn od głównego katalogu!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 20:58 |