![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
napisałem prosty system newsów, który w skrócie potrafi:
![]() a chciałbym teraz te newsy urozmaicić w to menu w coś stylu bbcode a na koniec w system komentarzy... komenatrze nie będa aż takim problemem, bardziej nie wiem jak "zabrać się" za wsadzanie html do newsa... do tej pory miałem że przy próbie wprowadzenia znaku \ wpis do bazy nie udawał się... ale np. <font color="red">Jakiś tekst</font> wchodził i news miał napis w koloru czerwonym... ale zyski były mniejsze od strat więc problem rozwiązał się dodaniem funckji htmlspecialchars() więc jak w takim razie dodać ten html do bazy ![]() nie koniecznie potrzebuje gotowego przykładu, bardziej będe wdzięczny za jakiś "listing funkcji" bo w sumie wszystko pisze sam od początku i tak chciałbym aby zostało na końcu ![]() dzieki i pozdrawiam -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a może bys zrobil tak
[czerwony]teskt[/czerwony]; i przy wisweltaniu w petli bys dal cos takiego
-------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
Daiquiri: gdzie T1 - Twój czas przybycia na miejsce, dx/dt - prędkość, s droga Daiquiri: brb trzeba by to poprawić T1 - Czas jaki Ci to zajmie Daiquiri: Zatem T - czas dotarcia p T1 + T2 gdzie T2 = aktualny czas === po prostu kocham ją :D haha |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i tak z kazdym kolorem i rozmiarem czcionki?
![]() tutaj chyba trzeba pobawic sie REGXP a to rozwiazanie wyzej jest dobre jesli masz male wymagania co do kolorow np ten czerwony -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozna i jeszcze tak
![]()
gdzie umieszczaasz sobie : ![]() a co do tamtego spsobu, zawsze mozna w pętle walnac, polaczyc z sqlem ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
Daiquiri: gdzie T1 - Twój czas przybycia na miejsce, dx/dt - prędkość, s droga Daiquiri: brb trzeba by to poprawić T1 - Czas jaki Ci to zajmie Daiquiri: Zatem T - czas dotarcia p T1 + T2 gdzie T2 = aktualny czas === po prostu kocham ją :D haha |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Szablony ? A dokładniej to ich edytowanie spod panelu admina.
BBCode. Zarządzanie Komentarzami. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Ociu @ 2005-03-19 10:10:50) Szablony ? A dokładniej to ich edytowanie spod panelu admina. BBCode. Zarządzanie Komentarzami. Hmm... szablony - jestem jeszcze za cienki bbcode - wlasnie to proboje zrobic w "swoim wydaniu" komenatrze - zarzadzanie bedzie podobne do newsow czyli da sie zrobic:) Cytat $str = preg_replace("#\[color=(http://)?(.*?)\](.*?)\[/color\]#si", "<span style=\"color:\\2\">\\3</span>", $str); co za kosmosy ![]() Cytat while(...) { $string = str_reciple('[czerwony]', '<font color="red">', $string); $string = str_reciple('[/czerwony]', '</font>', $string); } nie wydaje sie zly gdyz chce tylko pare podstawowych rzeczy (lamanie spacji, kolor czcionki/pogrubienie/kursywa, wstaiwanie linkow i obrazkow) ale do tego przykladu.. co niby ma byc w while? mam literka po literce przelatywac tekst? ![]() pozdro -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
mozesz zrobic tak:
pozniej przy wyswieltaniu np w pliku news.php robisz coc takiego
i masz teraz pętle z wyswieltaniem
to powinno tobie dac cos takiego ze w wyswieltaniu zmienna $zmien, bedzie wyswietlac dlugą tresc newsa + przefiltrowany bbcode - mam nadzieje ze nie zrobilem błedu ;P Ten post edytował Hpsi+ 19.03.2005, 14:56:56 -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Co do szablonów.. możesz skorzystać z gotowych Zyx'a, które znajdują się na webcity.pl reszta to tylko otweiranie i zapisywanie do pliku.
bbcode: Skrypty php -> Cośtam (chyba Algorytmy) jest gotowa klasa bbcode |
|
|
![]()
|
|
tylko wiecie systemy szablonow maja czasem to do siebie ze "ciemni" w php nie sa w stanie nic pozmianiac ... ja sobie wykobinowalem tak ze 'ciemi' w systemie newow wogule chcac zminic wyglad nie wchodza w kod strony, tylko w sam html
![]() -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
|
|
![]()
|
|
Właśnie po to dałem propozycje zmieniania szablonu spod panelu. Aby użytkownik nie ingerował w pliki.
Tak to kombinować w czym to zmienić, a tak masz online textarea z kodem html. |
|
|
![]() ![]()
|
|
owszem, ale problem twki w tym ze łatwiej zrobic w osobnych plikach, mnie przypadlo do gustu takie rozwiaznie
mam kod html i w nim {zmienn::cos} -> przez odpowiedli fitlry przechodzi i wsadza np formularz itd ![]() a kod jest bardzo porosty: sama tabelka ![]() -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 09:38 |