![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2002 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jestem świeżo po analizie tekstu z strony (Artykuły > Pomysły, porady i sugestie > Przyjazne URLe), lecz ciekawi mnie jedna rzecz - czy mogę zrobić tak, by odwoływać się bezpośrednio do indeksu? chciałbym aby linki wyglądały np. tak: mojadomena.com/sklep, mojadomena.com/onas itd. a w zmiennej było owe sklep, onas Pewnie ciężko mnie zrozumieć ale nie potrafię prościej napisać :/ -------------------- Krzysztof Wójcik
Zend Certified Engineer |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zebym dobrze Cie zrozumial, chodzi Ci oto by:
mojadomena.com/sklep bądż mojadomena.com/onas odwoływały się do index.php , oba ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2002 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie tak.
-------------------- Krzysztof Wójcik
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
google: mod_rewrite
![]() -- BTW przydałby się na forum vol2 tag [google] ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest pare opcji:
- ta ktorą podał bela_666 - wpis w .htaccess: ErrorDocument 404 ./index.php - no albo katalogi a w nich index.php z : header ("Location: ./index.php"); |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie.
Chyba sposób minuit będzie najlepszym wyborem - nie będę uzależniony od serwera. -------------------- Krzysztof Wójcik
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jak zrobic cos takiego: plik news.php i zeby link wygladal localhost/news,more,123 z czego w linku news to nazwa pliku ktory jest aktualnie odczytywany. Z góry dzieki. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Cytat(sesuo @ 2005-03-18 21:13:11) Witam Jak zrobic cos takiego: plik news.php i zeby link wygladal localhost/news,more,123 z czego w linku news to nazwa pliku ktory jest aktualnie odczytywany. Z góry dzieki. pozdrawiam masz parę wyjść, jedno jest opisane w tym artykule kolejne to np. za pomoca stron bledow (podobnie jak pisalem w poście powyzej), tzn. musisz stworzysz plik ktory bedzie obslugiwal strony bledow, musisz takze umiescici odpowiedni wpis w .htaccess np. ErrorDocument 404 ./error.php. Teraz, w rym pliku musisz stworzyc odpowiedni skrypt ktorego zadaniem bedzie zczytanie aktualnego url $_SERVER['REQUEST_URI'] (czyli w Twoim przykladzie bedzie to /news,more,123) nastepnie traktujesz to explodem: explode(",", $_SERVER['REQUEST_URI']) i np. zapisujesz do tablicy. Ostatnim krokiem jest odpowiednie zinterpretowanie tej tablicy, czyli np. includujesz plik news.php z odpowienimi zmiennymi. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no nie wiem kurde cos mi to nie dziala :/ probowalem na rozne sposoby ale w wszystkich musialo byc localhost/news/cos,cos2 gdzie news to plik news.php. jakbys mogl wykonac ten skrypcik to bylbym bardzo wdzieczny. aha i czy takie rozwiazanie dzialalo by na kazdych serwerach?
|
|
|
![]()
|
|
to jest przykladowy skrypcik (nie optymalny), przydaloby sie dopisac pare funkcji sprawdzajacych to co dostajemy w url, żeby ktoś nam kuku nie zrobił ![]() Oczywiście dodatkowo musi byc wpis w .htaccess taki jak podałem parę postów wyżej. Co do działania tej metody ? to będzie działać na wszystkich serwerach na których da się zdefiniować własne strony błędów. |
|
|
![]()
|
|
No to ja Wam powiem, że jakiś mało rozumny jestem.
Mój .htaccess Kod ErrorDocument 404 /index.php Odsyła mnie to strony głównej serwera. Przy ./index.php wywala mi, że błąd składni w pliku. Ścieżka bezwzględna? To samo. Zrobiłem na te potrzeby virtualkę, dalej odwołuje się do strony głównej serwera. Moja inwencja twórcza już się skończyła. wpis w httpd.conf: Kod <VirtualHost 195.135.236.212>
DocumentRoot /home/degustator/public_html/ ServerPath /home/degustator/pubic_html/ ServerName degustator.mieszko.xin.pl </VirtualHost> Ten post edytował krysk 20.03.2005, 22:42:48 -------------------- Krzysztof Wójcik
|
|
![]()
|
|
Podaj cala sciezke do pliku
ErrorDocument 404 http://localhost/index.php a u ciebie chyba ErrorDocument 404 http://localhost/~twoj_folder/index.php |
|
|
![]()
|
|
Przekierowuje wtedy i w $_SERVER['REQUEST_URI'] mam /index.php - odpada.
Okej, przesiądę się jednak na Rewrite - będę musiał to jednak wziąść później pod uwagę przy wyborze serwera. Pytanie tylko jak stworzyć regułkę by akceptował odwołania do jednego katalogu i jego podkatalogów. Mój aktualny .htaccess Kod RewriteEngine on
RewriteRule ^(templates).*$ /home/degustator/public_html/$1 [l] RewriteRule ^.*$ /home/degustator/public_html/index.php [l] -------------------- Krzysztof Wójcik
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:22 |