![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak sobie pomyślałem, że w sumie tak się boję tablic $_GET i $_POST a nie pomyślałem nigdy o cookiesach!
Czy istnieje realne zagrożenie dla bazy jak zrobię?:
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2003 Skąd: POLAND Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Abstrachujac od samego uzycia kukizow w ten sposob (bo jakos srednio widze zastosowanie o bezpieczenstwie nie wspomne). Polecam zmienic ciut zapytanie, na:
Wierz mi, bedziesz bezpieczniejszy... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hashuj md5() dane zapisywane w cookiesach i jak post wczesniej kolega wspomnial przed porownaniem uzyj mysql_escape_string() ewentualnie mysql_real_escape_string() wtedy zagrozenia dla bazy przynajmniej w kwestii tego zapytania nie uswiadczysz. Ogolnie jednak poszukaj na tym forum info o logowaniu, sesjach i ciastkach. Dowiesz sie napewno wystarczajco duzo by byc juz pewnym co zastosowac
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cookiesy mozna wysylac DOWOLNE (tak jak dane get i postaz) -- decyduje o tym user, np w operze mozsz wyedytowac wartosc cookiesa, albo wyslac telnetem.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 9.10.2004 Skąd: Wałcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dla dopełnienia tematu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powiem Ci tyle - był sobie pewien skrypt (CC) na którym opeirały sie wszystkie firmy GPTR (zarabianie poprzez klikanie w maile i czytanie reklam)...i pewnego dnia pojawił się ktoś kto zauważył, że cookies można zmienić jak się podoba - efekt tego był taki, że wiele osób straciło 'dorobek życia' w tych firmach a koleś ma teraz grubą kasę...
Dam Ci dobrą radę - jeśli chcesz cokolwiek przechowywać w ciasteczkach to tylko identyfikator sesji lub pseudo sesji (pseudo sesja - taka sesja, która trwa nieskończenie długo, używana do przechowywania informacji o autolofginach itp.) inaczej sam sobie napytasz biedy. Bo np. czasami wystarczy zmienić trochę w cookie by już uzyskać dostęp na cudze konto itp. etc. itd. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki
![]() będę stosował mysql_real_escape_string() tak jak mi radzicie (dla POST i GET to robilem ale dla cookies nie) ps - Prometeus ja tak robię - w cookie mam tylko zapisany identyfikator sesji a reszte wyciagam z bazy Ten post edytował Darti 17.03.2005, 14:04:02 -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 20:23 |