![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 194 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. W przypadku plików dołączany jest plik funkcją INCLUDE zawierający od razu zmienne i tablice z danymi. Ich pojemności nie są duże.
2. Wykonywane jest zapytanie do bazy, by pobrać wartości do zmiennych i tablic. W jednym pliku (MySQL na pewno) zapisywana jest cała tabela. Co jest szybsze i dlaczego? Tu już tak bardzo o te rozmiary plików nie chodzi, nie będą duże. Wg. mnie pliki mogą działać szybciej, ponieważ wystarczy dołączyć plik i zmienne z danymi lub tekst już są. Jeśli się mylę, poprawcie mnie. Na czym najlepiej oprzeć CMSa (by szybko działał) i dlaczego? -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Mówisz, że rozmiary plików nie będą duże a chcesz na tym opierać CMSa?
2. Przy include dołączysz cały plik, nawet, jeśli nie wszystkie dane będąCi potrzebne. POmyśl, co będzie jak baza ssię rozrośnie a będziesz musiał dołączyć kilka plików... Poza tym, jak wyobrażasz sobie zapis do takiej inkludowanej bazy (chodzi mi o szybkość działania)? -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w bazach jest jeszcze indeksowanie, optymalizacja zapytan, relacje! itd i to wszystko masz pod reka.
-------------------- Apache 2.0.53 | PHP 5.0.3 | MSSQL 2000 SP4
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:17 |