![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Nie wiem jak odebrać tablicę wysłaną poprzez post. Mam skrypt a.php dołączam do niego plik funkcje.php - include('funkcje.php') zawiera on funkcje data($nazwa,$od,$do); Następnie w pliku a wywołuję funkcję data('0','1950','2000') która jest zdefiniowana w pliku funkcje.php. Funkcja ta wyświetla datę w trzech selectach. 1.select <select name="rok[$nazwa]" > funkcja wyswietla rok od 1950 do 2000 2.select <select name="miesiac[$nazwa]" > wyswietla miesiace 3.select <select name="dzien[$nazwa]" > wyswietla dni wywołuję drugi raz funkcję data('1','1970','2010'). I teraz chciałbym te 3 tabele rok,miesiac i dzien odczytac w skrypcie b.php, ale nie wiem jak to zrobić? $rok[]=$HTTP_POST_VARS['rok']; ![]() $rok=$HTTP_POST_VARS['miesiac[]']; ![]() -------------------- mysql:4.0.21-nt, apache 1.3.27, PHP 4.3.0
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Po pierwsze nazwij selecty rok, miesiac,dzien, a nie jak teraz jako smieszne tablice.Następnie w opcjach selecta reguluj jaki rok, czy miesiac czy dzien ma wyswietlic.
Po drugie: zczytujesz dane z posta:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedz!
Ale problem polega na tym iż ja w jednym formularzu wywołuję tę funkcję 4 razy, czyli mam 4 daty wyświetlone. Jeżeli w funkcji selecty nazwę rok, miesiąc i dzień to $rok=$_POST['rok'] do której daty się będzię odnosil 1,2,3 czy czwartej.? Mogę np. funkcję zmienić na data('nazwa roku','nazwa miesiaca','nazwa dnia','1950','2000'), ale zależało by mi aby to zrobić właśnie w tablicy rok,miesiac,dzień i każdy wpis w tablicę wtedy jest kolejnym wywołaniem funkcji. -------------------- mysql:4.0.21-nt, apache 1.3.27, PHP 4.3.0
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Aha, no to nazywaj selecty tak: rok[], miesiac[], dzien[]
a w kodzie pobierasz:
dziala ![]() edit: ups, poprawka: nazywaj selecty rok[$nazwa],miesiac[$nazwa], dzien[$nazwa] a odwolujesz sie do konkretnej nazwy:
Edit2: testowalem na ponizszym kodzie: Kod <form method="post">
<select name="ola[cos]"> <option value="1">1</option> </select> <select name="ola[cosinnego]"> <option value="2">2</option> </select> <input type="submit" value="sdfsdf"> </form> <? echo $_POST['ola']['cos']; ?> Ten post edytował nospor 15.03.2005, 13:15:35 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dzięki już wszystko
![]() -------------------- mysql:4.0.21-nt, apache 1.3.27, PHP 4.3.0
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 08:36 |